Pistă pentru biciclete în zona metropolitană Iași

ADI ZMI anunță că 17 kilometri de pistă pentru bicicliști urmează să fie amenajați pe traseul Mănăstirea Bârnova- Mănăstirea Dobrovăț.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) va beneficia de o finanțare de 13.871.172,70 fără TVA, 16.480.982,58 cu TVA pentru amenajarea a 17,14 km de piste pentru bicicliști. Proiectul „Amenajare piste pentru bicicliști în zona metropolitană Iași”, depus la Administrația Fondului de Mediu (AFM), este realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Iași, Comuna Bârnova și Comuna Dobrovăț.

„Zona Bârnova-Dobrovăț are un potențial turistic remarcabil. E o oază de relaxare unde mulți ieșeni își găsesc liniștea, mai ales la final de săptămână, fiind tot mai dornici să petreacă timp în inima naturii. În prezent, traseul despre care vorbim există, este folosit de către bicicliști însă acesta nu amenajat la standardele unei piste de biciclete. Faptul că am putut accesa fonduri guvernamentale pentru a îmbunătăți infrastructura verde a locului va genera un aflux și mai mare de împătimiți ai bicicletei. Traseul va lega două dintre cele mai cunoscute monumente istorice din județul Iași – Mănăstirea Bârnova și Mănăstirea Dobrovăț, care vor fi astfel și mai bine valorificate din punct de vedere turistic.”, a declarat Grigore Nepotu, directorul general ADI ZMI.

Proiectul depus de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a trecut de prima etapă de evaluare. În scurt timp, ADI ZMI va semna contractul de finanțare și va avea la dispoziție 18 luni pentru implementarea proiectului.
Proiectul prevede amenajarea unei piste de biciclete după standarde europene în vecinătatea următoarelor drumuri publice/pe teren: DJ247A (UAT Bârnova), Strada Dabija Vodă (UAT Bârnova), Strada Sfântul Petru (UAT Bârnova), Teren Ocol Silvic (Bârnova), DJ247 (UAT Bârnova), DJ247 (UAT Dobrovăț), Parcelele 99,101,103 (UAT Dobrovăț) și drum comunal DC57A (UAT Dobrovăț).


Pista de biciclete o să fie delimitată prin marcaje rutiere și indicatoare. În proiect sunt incluse și rasteluri pentru biciclete, zone de odihnă și iluminat nocturn.