Zona Metropolitană Iași

comuna Movileni

UAT Movileni este membru al ADI Zona Metropolitană Iași din anul 2016, conform HCL nr.27/26.09.2016.

 

Comuna Movileni ocupă o poziție relativ centrală în cuprinsul județului, plasându-se la 28 km nord-vest de Municipiul Iaşi, cu o suprafață totală de 7927 ha. Legătura cu orașul Iaşi se face nu numai pe șosea ci și pe calea ferată Iaşi-Dorohoi, comuna dispunând de halte CFR în satele Movileni, Potângeni și Larga-Jijia.

 

Istoric

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Copou a Județului Iași și era formată din satele Movileni, Larga, Românești și Potângeni, având în total 1900 de locuitori. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Bahlui a aceluiași județ, având aceeași componentă (plus cătunul Buțuluc) și o populație de 2103 locuitori. În 1931, comuna a fost temporar desființată, satele ei trecând la comuna Gropnița. Ulterior, comuna a fost reînființată, și a apărut pe teritoriul ei actual și comuna Epureni, cu satul Epureni care anterior fusese la comuna Rediul Mitropoliei.

 

În 1950, cele două comune au fost transferate raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, ele au revenit la Județul Iași, și tot atunci a fost desființată comuna Epureni, satul ei fiind inclus în comuna Movileni, care a căpătat atunci alcătuirea actuală.

 

Componență (sate)

 

  1. Iepureni;
  2. Larga Jijiei;
  3. Movileni;
  4. Potângeni.

 

Demografia

 

Populația (conform INSSE) la 1 ianuarie 2022 după domiciliu  3.085, din care:

  • masculin: 1602
  • feminin: 1483

Primar: Dan-Constantin HODOROABĂ (USR-PLUS)

 

Consiliul Local:

  • Uniunea Salvați România – Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (USR-PLUS): 5
  • Partidul Social Democrat (PSD): 4
  • Partidul Național Liberal (PNL): 3
  • Partidul Mișcarea Populară (PMP): 1

Sat Movileni

 

Complex Delta Moldovei, este cea mai mare amenajare piscicolă din zona Moldovei, teritoriul acesteia fiind inclus în situl NATURA 2000 ROSPA 0042 „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului”. Complexul are 1200 hectare dintre care peste 800 de hectare este reprezentată de eleșteie și bazine piscicole. Este casa a peste 20.000 de specii de păsări și pești. Din decorul mărginit de stuf nu lipsesc lebedele, egretele, cormoranii, berzele negre, pescărușii și șoimii. Peisajul de poveste a devenit o atracție pentru fotografi și turiști. Delta Moldovei este un loc încă puțin știut de iubitorii naturii sălbatice. Paradisul de aici s-a format în urma acumulării, în lacul Jijia, a mai multor râuri din zonă, în ultimii 40 de ani. Mini-delta din Larga Jijiei este atracția principală de pe raza comunei Movileni, a cărei amenajare a început în 1977. Aceasta este reprezentată de o serie de lacuri (iazuri) care, după ce au fost organizate corespunzător, au devenit atracție și pentru numeroasele specii de păsări. Astfel, în urma cercetărilor realizate în anul 2000 de către studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași, s-a constatat prezența a peste 190 de specii de păsări care trăiesc aici. De asemenea, ai posibilitatea de a te plimba cu barca sau de a pescui. Așa că, o poți trece în plan, fiind un loc perfect pentru sezonul cald!

 

Sit arheologic movilele din Halstattul târziu pe culmea dealului de la nord-nord-vest de biserica din Movileni.

 

Sat Larga-Jijia

 

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” (1861)

 

Sit arheologic ce cuprinde urme de așezări din neoliticul târziu (cultura ceramicii liniare), eneolitic (cultura precucuteni, faza II) și perioada Halstatt.

Galerie obiective turistice / nonturistice