Comuna se află în centrul județului și este străbătută de șoseaua județeană DJ282D, care o leagă spre nord de Movileni și spre sud de Podu Iloaiei. Prin comună trece și calea ferată Lețcani-Dorohoi, pe care este deservită de halta de călători Movileni.
ISTORIC
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna nu exista, satul Românești făcând parte din comuna Movileni. În 1931, satul Românești este consemnat în comuna Podu Iloaiei, împreună cu celelalte două sate ale comunei actuale, apărute între timp, și de satul Buțuluc.
În 1968, comuna era deja înființată pe teritoriul raionului Hârlău din regiunea Iași. Atunci, ea a trecut la județul Iași, iar satul Buțuluc a fost desființat și inclus în satul Românești.
Componență: (sate)
1.Avântu
2.Românești
3.Ursoaia
Demografie:
Populația (conform INNSE) la 1 ianuarie 2022 după domiciliu 1681, din care:
Primar: Ioan STEGARIU(PNL)
Consiliul Local:
Singurul obiectiv din comuna Românești inclus în lista monumentelor istorice din județul Iași ca obiectiv de interes local este situl arheologic din punctul „Prosia”, aflat la 500 m sud de satul Avântu, pe partea vestică a căii ferate. El cuprinde așezări din neoliticul târziu (cultura Starčevo-Criș), Epoca Bronzului târziu (cultura Noua), perioada Halstatt, secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană), epoca migrațiilor și din Evul Mediu.
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.