Pe lista proiectelor pe termen lung a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) este proiectul “Piața Metropolitană”, care vine în sprijinul producătorilor locali și a cetățenilor din zona metropolitană Iași.
Început în anul 2022, Piața Metropolitană a constat în organizarea mai multor piețe metropolitane care au oferit participanților oportunitatea și cadrul potrivit pentru un veritabil schimb de experiență între producătorii locali, agricultori, crescători de animale, meșteri populari, colecționari etc, precum și pentru crearea de noi legături între aceștia, acțiuni benefice pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului.
De asemenea, pe parcursul tuturor edițiilor desfășurate în anul 2022 și 2023, cetățenii au avut ocazia să interacționeze cu ofertanții, să afle povestea lor și etapele pe care le parcurge produsul finit, de la început până la final.
Aceste piețe la nivel metropolitan sunt organizate sub forma unor piețe volante pe o perioadă de timp determinată, de o zi sau două zile, în diferite locații din zona metropolitană cu scopul de a aduce împreună producători locali și cumpărători interesați de produsele locale.
Organizarea pieței în diverse comune din zonă are ca scop asigurarea accesului cât mai larg al cetățenilor la produsele locale, prin a fi mai aproape de diferitele comunități. Această abordare își propune să ajute la dezvoltarea economică a zonei și la creșterea interesului și consumului de produse locale.
Ne dorim ca prin desfășurarea acestor activități cu o frecvență constantă, piețele volante să devină cunoscute cetățenilor și să intre în rutina lor de consumatori, să le aștepte și să le viziteze cu plăcere și nerăbdare.
În cadrul piețelor au fost propuse spre vânzare și degustare o gamă largă de produse puse la dispoziție de către producătorii locali, vizitatorii având acces la: fructe, legume proaspete dar și procesate (dulcețuri, conserve, murături, sucuri, siropuri, bere, etc); produse tradiționale din carne, lactate, brânzeturi și ouă de la fermierii locali; produse apicole; produse de panificație; plante, răsaduri, flori, ceaiuri; produse de cofetărie și patiserie; produse realizate manual de către meșteșugari și multe altele.
Pe lângă varietatea de produse expusă, acolo unde spațiul a permis a fost amenajată și o zonă unde participanții au servit mâncarea gătită și băuturi, un colț cu păsări și animale de fermă și o zonă de recreere și activități pentru copii. De asemenea, acolo unde au fost formații sau ansambluri locale au existat și reprezentații ale acestora pentru o atmosfera specifică unui târg tradițional și pentru a bucura participanții de toate vârstele.
Teritoriul zonei metropolitane Iași este format din 26 comune (Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Costuleni, Dobrovăț, Golăiești, Grajduri, Holboca, Lețcani, Miroslava, Mogoșești, Movileni, Popricani, Prisăcani, Rediu, Românești, Scânteia, Schitu Duca, Tomești, Țigănași, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului, Victoria, Voinești), iar programul fiecărei ediții organizate a fost stabilit de comun acord a comunei pe teritoriul căreia a avut loc piața volantă.
Un alt rezultat important al acestui proiect va fi crearea unei platforme online, de tip market place, pentru producătorii din zona metropolitană. Această platformă va facilita accesul spre și dinspre produsele locale metropolitane atât pentru producători, cât și pentru cumpărători. Toate informațiile relevante vor fi doar la un click distanță prin platforma de market place.
Într-o piață invadată de produse de import, de supermarketuri și fast-food-uri sperăm ca cetățenii zonei metropolitane Iași să conștientizeze beneficiile consumului local atât din punct de vedere al dezvoltării economice, cât și din punct de vedere al sănătății/calității de viață. Scurtarea lanțului de furnizori, achiziția produselor direct de la producători duce la beneficii pentru toate părțile implicate.
Această piață nu este doar despre mâncare sau obiecte diverse, ci și despre întâlnirea cu oameni pasionați și talentați.