ADI Zona Metropolitană Iași va implementa la Iași Programul Generația Tech, pentru cetățenii din zona metropolitană. Acest program este organizat și susținut de către Asociația Digital Communities, sub brandul Digital Nation. Este un program național de dezvoltare a competențelor de informatică, IT și digitale, destinat persoanelor care doresc să se inițieze sau specializeze în domeniul IT.
Abordarea Programului este una unică la nivel național, fiind bazată pe:
– Procese automatizate de comunicare și monitorizare a participanților, cu supervizarea din partea unor specialiști care se vor ocupa de motivarea și menținerea participanților implicați în program;
– Curiculă inovativă, bazată pe 80% practică, 20% teorie și proces inovativ de livrare, bazat pe activități săptămânale ghidate de mentori cu experiență în domeniu;
– Angrenarea participanților în microproiecte, bazate pe nevoi reale identificate împreună cu Primăria Municipiului Iași;
– Asigurarea accesului participanților la oportunități profesionale ca urmare a participării la curs, prin implicarea acestora într-un program de angajabilitate, respectiv asigurarea accesului la companii locale/naționale interesate de colaborări profesionale cu aceștia.
– Organizarea tuturor activităților printr-un echilibru între practică și teorie, respectiv activități online și offline.
Metodologia de implementare pe care o propunem se bazează pe 4 piloni care asigură crearea și sustenabilitatea acestui ecosistem, respectiv:
(1) Dezvoltarea de competențe și capabilități:
(2) Comunitate;
(3) Parteneriate;
(4) Angajabilitate.
Grup țintă vizat: Pachetul de servicii de formare și de familiarizare în informatică va subvenționa un număr de 300 de burse de participare pentru tineri elevi, studenți, cu vârsta de peste 15 ani din zona metropolitană Iași.
Beneficiile participanților la Programul Generația Tech sunt:
a. Dezvoltarea capabilităților digitale:
i. Acces gratuit la o oportunitate non-formală de educație rapidă, aliniată cu cerințele pieței și care să permită participanților orientarea într-o carieră de viitor.
b. Dezvoltare de competente IT și digitale
i. Crearea de skill-uri digitale, necesare indiferent de decizia de a urma sau nu o carieră în IT, skill-uri care vor putea fi utilizate și diseminate la locul de muncă, în proiectele de voluntariat sau alte experiențe personale / profesionale;
ii. Supraspecializare – pentru cei care vor să își îmbunătățească abilitățile;
iii. Oportunitate de reconversie profesională pentru cei din sectoarele afectate de criza globală actuală.
c. Crearea de oportunități noi de angajare la nivel local și prevenirea migrației tinerilor:
i. Munca de la distanță / online, fenomen aflat în plină expansiune în special datorită contextului pandemiei, dar și datorită progreselor tehnologice care permit o bună organizare și monitorizare a muncii de la distanță – oportunitate majoră pentru orașele mici și medii de a atrage parteneriate cu companii mari, care să angajeze remote tineri din zona metropolitană Iași, prevenind astfel migrația tinerilor;
ii. Oportunități de Freelancing;
iii. Oportunitatea de angajare în cadrul companiilor locale pe poziții ce necesită cunoștințe ITC sau competențe digitale;
iv. Atractivitate pentru investitori – crearea unui centru de formare și digitalizare care constant poate să formeze tineri cu specializare în IT pe piața muncii.
d. Dezvoltarea economiei locale:
i. Creșterea digitalizării la nivel local în cadrul companiilor din sectorul non-IT
– Companiile din sectoarele non-IT au acces mai greu la forța de muncă cu competențe pentru implementarea de soluții de digitalizare și nu își permit să investească în training-uri de formare de competente digitale.
– Creșterea competitivității companiilor locale
ii. Dezvoltarea unui centru local de digitalizare
– Formarea unei culturi antreprenoriale pentru participanți și încurajarea implicării inițiative antreprenoriale
– Crearea unui mediu care încurajează inovația și dezvoltarea de tehnologii ITC
– Dezvoltarea inițiativelor de identificare și adoptare a noilor tehnologii ITC în mediul public și privat
iii. Creșterea competitivității din punct de vedere al dezvoltării economice la nivel de regiune prin dezvoltarea capitalului uman prin creșterea competențelor digitale, dezvoltarea spiritului antreprenorial, creșterea inovației și dezvoltarea unei culturi care încurajează educația continuă pe tot parcursul vieții.
e. Implicare și orientare pe soluții în administrația publică
i. Ecosistemul creat prin Generația Tech aduce împreună reprezentanți ai tuturor mediilor, public și privat. Dinamica creată, alături de orientarea formării tinerilor 100% pe practică sub îndrumarea unor specialiști cu experiență, oferă cadrul propice dezvoltării de micro-proiecte care pot fi realizate aplicat pe nevoile municipalității.
ii. Crearea, prin intermediul ecosistemului facilitat, a unui cadru activ de lucru orientat pe soluții practice la problemele comunității, care îți pot găsi rezolvarea prin inovare și tehnologie.
Pandemia ne-a demonstrat tuturor cât de important e să poți să te adaptezi la schimbare. De aceea, am ales să investim în tinerii noștri, pentru a fi mai pregătiți în era digitală, dar și în adulții care își doresc să devină programatori juniori și, de ce nu, să facă reconversia către domeniul digital. Mizăm pe formare continuă și așa încercăm să reducem migrarea forței de muncă și să ajutăm și mediul de afaceri local să se digitalizeze sau să se extindă în domenii de viitor. Această formare poate fi valoroasă doar dacă reușim să construim, împreună, un ecosistem de învățare și implicare funcțional, care să faciliteze dobândirea de skill-uri digitale într-un cadru bazat pe lucru în echipă, contribuție și comunitate.