Protecția mediului este un obiectiv principal al ADI ZMI pentru îndeplinirea căruia vrem să implementăm cât mai multe proiecte care să acopere cât mai multe tipuri de activități din acest domeniu atât de dezbătut în prezent.
În acest sens, în perioada decembrie 2022 – mai 2023 am implementat proiectul „Curățăm România” finanțat de către AFM și cu o valoare totală de 30.000 lei.
Activitățile de ecologizare din cadrul proiectului au avut loc în 7 zone de pe teritoriul metropolitan în comuna Schitu Duca, comuna Mogoșești, comuna Aroneanu, comuna Țuțora, comuna Movileni și comuna Popricani. În urma fiecărei acțiuni s-au adunat cantități impresionante de deșeuri, aceste zone fiind afectate de poluare cu sticlă textile, plastice, deșeuri electrice și electronice, cartoane, cauciuc, anvelope, metal etc.
Zonele alese au fost stabilite în urma unor vizite pe teren, precum și în funcție de disponibilitatea membrilor metropolitani de a participa la activitățile proiectului, având în vedere faptul că durata de implementarea a fost de doar 2 luni de zile.
Astfel, prima acțiune de ecologizare a avut loc în comuna Schitu Duca în sat Poieni și sat Dumitreștii Gălății. Echipa de voluntari a fost formată din aproximativ 45 de persoane, adulți și copii, de la Școala Poieni, Școala Dumitreștii Gălății, Primăria Schitu Duca și ADI Zona Metropolitană Iași.
În comuna Mogoșești, sat Budești a avut loc a doua acțiune de ecologizare, unde au participat aproximativ 50 de persoane, adulți și copii, de la Școala Profesională Mogoșești, Primăria Mogoșești și ADI Zona Metropolitană Iași.
A treia zona ecologizată a fost în comuna Aroneanu, în Pădurea Gheorgheasa, iar echipa de voluntari a fost alcătuită din aproximativ 85 de persoane, adulți și copii, de la Școala Gimnazială “Aaron-Vodă” Aroneanu, Primăria Aroneanu și ADI Zona Metropolitană Iași.
Zona cuprinsă între Pod Chiperești și Pod Moreni, din comuna Țuțora a fost a patra zona ecologizată în cadrul proiectului „Curățăm România”. Fiind o zonă extinsă, voluntarii, aproximativ 90 de persoane, adulți și copii, s-a împărțit în grupuri compacte pentru a acoperi eficient întreaga zonă, într-un timp cât mai scurt. Au participat voluntari de la Școala Gimnazială Țuțora, Primăria Țuțora, Apele Române, Poliția de Frontieră și ADI Zona Metropolitană Iași.
Următoarea misiune de ecologizarea a fost în comuna Movileni, la care au participat 60 de copii și adulți de la Școala Larga Jijia, Primăria Movileni și ADI Zona Metropolitană Iași.
Pe Dealul Viilor, din comuna Popricani, aproximativ 40 de copii și adulți de la Școala Gimnazială Popricani, Primăria Comunei Popricani și organizatori, au făcut echipă pentru a curăța spațiul public de gunoaiele aruncate fără remușcare. Aceasta a fost a șasea zona ecologizată.
Ultima activitate implementată în cadrul proiectului a avut loc în sat Satu Nou, comuna Schitu Duca. Echipa de voluntari a fost formată din 42 de persoane de la Școala Satu Nou, Primăria Schitu Duca și ADI Zona Metropolitană Iași.
Am avut alături de noi sprijinul membrilor metropolitani și al voluntarilor din comunele ecologizate, copii, cadre didactice și alți voluntari care au dorit să participe pentru ecologizarea spațiilor publice.
Suntem recunoscători pentru echipele pe care le-am format, cu scopul comun de a lăsa în urma noastră spații verzi curate și igienizate.
Proiectul „Curățăm România” finanțat de către Administrația Fondului de Mediu prin “Programul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri” și-a îndeplinit obiectivele, iar demonstrațiile de voluntariat și dăruire atât din partea adulților, dar mai ales a copiilor, de pe întreaga perioadă de implementare vor rămâne un exemplu pentru fiecare dintre noi.
Mulțumim partenerilor, voluntarilor și mai ales copiilor care s-au implicat total la fiecare acțiune desfășurată de către ADI Zona Metropolitană Iași în cadrul proiectului „Curățăm România”.