Zona Metropolitană Iași

comuna Popricani

UAT Popricani este membru al ADI Zona Metropolitană Iași din anul 2004, conform HCL nr.16/30.04.2004.

Comuna se află în estul Județului Iași, la nord de municipiul Iași, pe malurile râului Cacaina și pe ale Jijiei. Este străbătută de șoseaua națională DN24, care leagă Iașiul de Bălți (Republica Moldova) prin punctul de trecere a frontierei Sculeni. La Vânători, din acest drum se ramifică șoseaua națională DN24C, care duce spre nord de-a lungul Prutului la Ștefănești (în Județul Botoșani) și Lipcani (Republica Moldova), dar și șoseaua județeană DJ248B, care duce spre vest și sud la Rediu și Lețcani (unde se termină în DN28).

 

Istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Rediul Mitropoliei, făcea parte din plasa Copou a Județului Iași și era formată din satele Rediu Mitropoliei, Moinești, Popricani, Coarba, Țipilești, Iepureni și Izvoarele, cu o populație 1698 de locuitori. În comună existau două mori de aburi, două școli cu 67 de elevi, și patru biserici. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în aceeași plasă, având 2765 de locuitori în satele Iepureni, Horlești, Izvoarele Măimești, Popricani-Corbu, Rediu Mitropoliei, Țipilești și Zaharna. În 1931, comuna a fost desființată temporar, satele ei trecând la comuna Țigănași; dar la scurt timp a fost reînființată, cu numele de Popricani.

 

În 1950, comuna a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, a revenit, în alcătuirea actuală, la Județul Iași, reînființat.

 

Componență (sate)
  1. Cârlig;
  2. Cotu Morii;
  3. Cuza Vodă;
  4. Moimești;
  5. Popricani;
  6. Rediu Mitropoliei;
  7. Țipilești;
  8. Vânători;
  9. Vulturi.

 

Demografia

Populația (conform INSSE) la 1 ianuarie 2024 după domiciliu 8.560, din care:

  • masculin: 4330
  • feminin: 4230

Primar: Ion TĂNASĂ (PNL)

 

Consiliul Local:

  • Partidul Național Liberal (PNL): 8
  • Partidul Social Democrat (PSD): 4
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 2
  • Uniunea Salvați România (USR): 1

Sat Popricani

 

Biserica „Sfântul Nicolae” Popricani a fost zidită în anul 1810 de către Dumitru și Pulheria Pașcanu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial sfântul lăcaș a fost distrus în proporție de 50%. Biserica a fost reconstruită ulterior de un șantier al statului care reabilita casele sătenilor, afectate de război. Între anii 1984-1987 lăcașul de închinăciune a fost renovat și pictat sub îndrumarea părintelui paroh Alexandru Argatu. Între anii 2007-2008 s-au efectuat lucrări și pentru amenajarea interioară a bisericii, montându-se mobilier nou. S-au făcut anexe, s-au împrejmuit cimitirul și curtea bisericii. Tot în această perioadă s-au ridicat troițele din curtea sfântului lăcaș și din centrul satului.

 

 

Sat Cotu Morii

 

Situl arheologic de „la Popi” (1,5 km vest-sud-vest de satul Cotu Morii)

 

 

Sat Cuza Vodă

 

Situl arheologic de pe dealul crângului „Valea Șipoțelului”, la 1 km vest de satul Cuza Vodă și la 1 km nord de pădurea Cârlig

 

 

Sat Vânători

 

Situl arheologic de la „Rufeni”, la 300 m sud de satul Vânători

Balta Teiva Vișina Rezervația acvatică de interes național Teiva Vișina ne găsește la limita dintre comunele Victoria și Popricani destul de curioși cât să aflăm că aici ne putem întâlni cu țigănușul și linul (Tinca tinca, specie protejată de pește de apă dulce). Aproape 7 hectare de luciu de apă ne răpesc privirile și nu putem să ne gândim decât la un singur lucru: un început mai dulce nu puteam avea pentru drumul nostru.

 

Sat Cârlig

 

Biserica de lemn „Sfântul Proroc Isaia” O biserică micuță din preajma cimitirului din satul Cârlig al Popricanilor ne atrage atenția și ne apropiem pentru a-i afla povestea. Ridicată la 1816, în nord-vestul satului, biserica din lemn poartă numele ctitorului ei, ieromonahul Isaia și, de atunci, este ținută în picioare de enoriașii săi. E uimitor cum într-un loc atât de mic încape atât de multă credință și răspunsuri la atât de multe rugăciuni.

Galerie obiective turistice / nonturistice