Zona Metropolitană Iași

comuna Costuleni

UAT Costuleni este membru al ADI Zona Metropolitană Iași din anul 2022, conform HCL nr. 6/10.03.2022

Comuna Costuleni este situată în sud-estul Județului Iași, pe malul drept al râului Jijia. Este străbătută de șoseaua națională DN28, care leagă Iașiul de punctul de trecere a frontierei de la Albița.

 

Istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Braniștea a județului Iași si era formată din satele Costuleni și Măcărești, cu o populație de 1408 locuitori. În comună existau o moară de vânt și una de aburi, două biserici și două școli cu 74 de elevi (dintre care 5 fete). La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau, în plasa Podoleni a județului Fălciu și comunele Covasna și Cozia. Comuna Cozia era formată din satele Cozia și Petcu și avea 719 locuitori și o biserică ridicată în 1874. Comuna Covasna era formată doar din satul de reședință și avea 1256 de locuitori, o biserică construită în 1866 și o școală cu 27 de elevi (dintre care 4 fete).

Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în plasa Codru a Județului Iași, având 2668 de locuitori în satele Costuleni, Hilița și Măcărești.  Aceeași sursă consemnează desființarea comunei Cozia și alipirea satului Cozia la comuna Covasna, comuna rezultată având 1914 locuitori și făcând parte din plasa Răducăneni a județului Fălciu. În 1931, comuna Covasna a fost desființată, satul Covasna trecând la comuna Costuleni din Județul Iași, iar satul Cozia — la comuna Răducăneni din județul Fălciu.

În 1950, comuna Costuleni a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, comuna a revenit la Județul Iași, reînființat, preluând și satul Cozia.

 

Componență (sate)
  1. Costuleni;
  2. Covasna;
  3. Cozia;
  4. Hilița.

 

Demografia

Populația (conform INSSE) la 1 ianuarie 2024 după domiciliu 7.281 din care:

  • masculin: 4020
  • feminin: 3261

Primar: Mirică DODAN(PNL)

 

Consiliul local:

  • Partidul Național Liberal (PNL): 8
  • Partidul Social Democrat (PSD): 5
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 2

 

Sat Costuleni

Biserica „Sfântul Nicolae” (1858)

 

Sat Covasna

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” (1739)

Sit arheologic

Situl de la „Curmătura”, aflat la 150 m sud de satul Covasna, cuprinzând așezări din secolele al IV-lea–al II-lea î.e.n. (perioada Latène), perioada Halstatt, secolele al II-lea–al III-lea (epoca romană), secolele al VIII-lea–al X-lea (Evul Mediu Timpuriu) și secolele al XVII-lea–al XVIII-lea.

 

Sat Hilița

Sit arheologic

Situl de pe dealul Hiliței, aflat la 1 km vest-nord-vest de satul Hilița, conține așezări din secolele al V-lea–al III-lea (Latène-ul timpuriu), secolele al II-lea–al IV-lea (epoca daco-romană) și paleoliticul superior (gravettian).

Galerie obiective turistice / nonturistice