Eveniment pe tema “Aplicarea prevederilor Legii zonelor metropolitane nr. 246/2022 în România”

În premieră, în Iași, am organizat, în colaborare cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), un eveniment pe tema “Aplicarea prevederilor Legii zonelor metropolitane nr. 246/2022 în România”.

La debaterea principală, reprezentanți ai zonelor metropolitane și aglomerărilor urbane din 15 orașe ale țării (Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Lugoj, Oradea, Roman, Timișoara, Zalău), precum și reprezentanți ai unor instituții naționale și ministere (Secretarul de Stat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), domnul Adrian Răulea, Secretarul General Adjunct de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), domnul Victor Banța; Președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, domnul Ștefan Roșeanu, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Barna TÁNCZOS) s-au întâlnit la Iași pentru a dezbate și analiza prevederile noii legi metropolitane.

Deasemenea, cu participare online au fost și reprezentantul Băncii Mondiale – Expert senior domnul Marcel Ionescu-Heroiu, reprezentantul Senatului României – senator domnul Liviu Brătescu și reprezentantul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) – Secretarul de Stat domnul Adrian Foghiș.

Discuțiile constructive, exemplele personale ale fiecărui participant precum și prezentările pe tema evenimentului au adus numeroase informații valoroase pentru cei prezenți.

Pe baza tuturor celor expuse în cadrul întâlnirilor și al grupului de lucru organizat vom continua, la nivelul zonelor metropolitane și al aglomerărilor urbane din țară să aplicam într-un mod unitar prevederile legii nr 246/2022.

Agenda evenimentului a început cu activitatea de vizitare a Iașului, printr-un tur organizat de către Asociația „Destination” Iași, coordonată de către profesorul universitar/prodecan dl Mihai Bulai de la Facultatea de Geografie și Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Cea de-a treia zi a evenimentului a fost dedicată unor vizite de lucru la Compania de Transport Public Iași – CTP, la Aeroportul Internațional Iași și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, din Țuțora.

Asociațiile de dezvoltare intercomunitară metropolitane au ca scop dezvoltarea coerentă și durabilă a ariilor teritoriale urbane și rurale integrate din proximitatea lor, iar o aplicare unanima a prevederilor legii zonelor metropolitane este esențială pentru ca relațiile de colaborare pe termen lung, ideile de proiecte și dezvoltarea sustenabilă să se realizeze cu o eficiență maximă pe tot teritoriul național.