Zona Metropolitană Iași

comuna Mogoșești

UAT Mogoșești este membru al ADI Zona Metropolitană Iași din anul 2016, conform HCL nr.30/30.08.2016.

Comuna se află în partea de sud a județului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ248B, care o leagă spre nord de Voinești și spre sud de Șcheia, Ipatele, Drăgușeni și mai departe în Județul Vaslui de Negrești (unde se termină în DN15D). Din acest drum, la Budești se ramifică șoseaua județeană DJ248C, care duce spre est la Ciurea.

 

Istoric

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Stavnic a Județului Iași și era formată din satele Mogoșeștii Frumoasei, Mogoșeștii Gălăței, Budești, Mânjești și Vocotești, având în total 1947 de locuitori. În comună funcționau o moară de vânt, două de apă, două școli cu 101 elevi, și cinci biserici. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Codru a aceluiași județ, având 2668 de locuitori în satele Budești, Mogoșești, Hadâmbu și Mânjești, și în cătunul Schitu Hadâmbu.

 

În 1950, comuna a fost transferată raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, a revenit la județul Iași, reînființat.

 

Componență (sate)
  1. Budești;
  2. Hadâmbu;
  3. Mânjești;
  4. Mogoșești;
  5. Șanta.

 

Demografia

Populația (conform INSSE) la 1 ianuarie 2024 după domiciliu  5.122, din care:

  • masculin: 2681
  • feminin: 2441

 

Primar: Ionel BARABOI (PSD)

 

Consiliul Local:

  • Partidul Social Democrat (PSD): 7
  • Partidul Național Liberal (PNL): 6
  • V. Anton (V. Anton): 1
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR): 1

Situl arheologic din „Dealul Bățului”, aflat la marginea de nord a satului Mogoșești, și care cuprinde așezări din eneoliticul final (cultura Horodiștea-Erbiceni), perioada Latène (epoca geto-dacică), Halstattul mijlociu și final, secolul al IV-lea e.n. (epoca daco-romană), secolele al V-lea–al VII-lea (epoca migrațiilor), secolele al X-lea–al XI-lea, secolul al XIII-lea (Evul Mediu Timpuriu) și din secolele al XVII-lea–al XVIII-lea.

 

 

Pădurea Seculară de Stejari

 

Muzeul Satului Locul încărcat de tot ceea ce înseamnă românesc e Muzeul Satului din Mogoșești, o casă în care de 35 de ani se adună lucruri care mai de care mai valoroase la inițiativa unei tinere profesoare din sat. Muzeul a fost inaugurat în 2011 și de atunci ne așteaptă vizita.

Galerie obiective turistice / nonturistice