Protocolul de Asociere în vederea realizării obiectivului de investiții “Tren Metropolitan”

27.10.2021

Proiectul trenului metropolitan este necesar pentru Iași și are o contribuție importantă în rezolvarea problemei traficului. Pe lângă acest beneficiu important pentru cetățeni implementarea acestui proiect de mare anvergură va avea și un impact pozitiv asupra mediului. Iașul are infrastructura CFR de care trebuie să ne folosim pentru îmbunătățirea mobilității în zona metropolitană Iași.

U.A.T. Județul Iași prin Consiliul Județean Iași, U.A.T. Municipiul Iași prin Consiliul Local Iași, Asociația Metropolitană de Transport Public Iași, UAT Comuna Lețcani, UAT Comuna Holboca, UAT Comuna Miroslava, UAT Comuna Ciurea, UAT Comuna Tomești și Compania Națională de Căi Ferate “CFR“ SA au semnat în data de 27.10.2021 protocolul de asociere în vederea realizării obiectivului de investiții “Tren Metropolitan”, în Sala Mare “Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

Interesul general al comunităților locale este prioritar, iar dezvoltarea intercomunitară a transportului public de persoane vizează atât satisfacerea cât mai completă a cerințelor utilizatorilor serviciului de transport public local, protejarea intereselor acestora, întărirea coeziunii economico-sociale la nivelul comunităților locale, cât și dezvoltarea durabilă a unităților administrativ-teritoriale.

La eveniment au participat: din partea Municipiului Iași, Primarul Mihai CHIRICA și viceprimarul Daniel JURAVLE, din partea Consiliului Județean Iași și al Asociației Metropolitane de Transport Iași, Președintele Costel ALEXE și vicepreședintele Consiliului Județean Marius DANGĂ, din partea Companiei Naționale de Căi Ferate “CFR“ SA, directorul general Ioan PINTEA, din partea CFR Infrastructură Regionala Iași, directorul general Radu PIPA, din partea Primăriei Ciurea, viceprimarul Mihai PATLAGICĂ, din partea Primăriei Comunei Lețcani, primarul Stelian TURCU, din partea Primăriei Comunei Miroslava, primarul Dan NIȚĂ, din partea Primăriei Comunei Holboca, administratorul public Marius Robert TÂRNOVEANU, din partea Primăriei Comunei Tomești, director executiv Liviu CIULEI și din partea ADI Zona Metropolitană Iași, directorul executiv Grigore NEPOTU, șef birou servicii funcționale Gheorghe IONIȚĂ și din partea Primăriei Municipiului Iași, administratorul public Petru MOVILĂ.

Echipa responsabilă de implementarea prevederilor protocolului de asociere este formată din următoarele persoane: Daniel JURAVLE, Marius Sorin DANGĂ, Grigore NEPOTU și Petru MOVILĂ.

Operatorul național de transport feroviar de călători, S.N.T.F.C. “CFR Călători S.A. se implică activ în realizarea proiectelor propuse de Primăria Municipiului Iași, inclusiv participarea în cadrul parteneriatului ce are ca obiectiv de investiție “Trenul Metropolitan“, prin asigurarea serviciilor necesare operării trenurilor.

Obiectul Protocol de asociere constă în cooperarea interinstituțională dintre Părțile mai sus menționate, în scopul derulării și respectării termenelor stabilite, sprijinirii și asigurării de personal și resurse financiare pentru realizarea obiectivului de investiții “Tren Metropolitan Iași”.

“ADI Zona Metropolitană Iași susține acest proiect cu toată încrederea și, prin acțiunile concrete, ale echipei de monitorizare a implementării protocolului de asociere, din care fac parte, se vor stabili pașii de urmat pentru perioada următoare.  Munca depusă până acum va fi continuată la fel de asiduu pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor propuse pentru înființarea trenului metropolitan. Astăzi am făcut un pas important pentru cetățenii zonei metropolitane Iași, prin semnarea Protocolul de Asociere în vederea realizării obiectivului de investiții “Tren Metropolitan”. Acest proiect ambițios are nevoie de timp, înțelegere și coordonare atât din partea echipei de monitorizare a implementării, a echipei de implementare, a partenerilor implicați, căt și din partea cetățenilor.” A declarat directorul executiv al ADI Zona Metropolitană Iași, Grigore NEPOTU.