Campanie de sterilizare și microcipare câini în zona metropolitană Iași

Într-un efort concentrat de a controla populația de câini și de a promova bunăstarea animalelor de companie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), în colaborare cu Consiliul Județean Iași, a implementat un proiect de sterilizare în comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Costuleni, Dobrovăț, Golăiești, Grajduri, Holboca, Lețcani, Miroslava, Mogoșești, Movileni, Popricani, Prisăcani, Rediu, Românești, Scânteia, Schitu Duca, Tomești, Țigănași, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului, Victoria și Voinești.

Acest proiect a reprezentat un pas important pentru controlul responsabil al populației de câini, pentru promovarea bunăstării animalelor de companie și pentru siguranța comunității metropolitan.

ADI Zona Metropolitană Iași are în componență 26 de comune, din care 24 dintre acestea au avut câini înregistrați pentru sterilizare și microcipare, în total fiind înscriși un număr de 1236 de câini.

În cadrul campaniei au fost sterilizați 489 de câini din comunele: Popricani (101), Miroslava (96), Comarna (43), Ciurea (32), Lețcani (32), Bârnova (30), Prisăcani (20), Aroneanu (18), Victoria (18), Tomești (17), Valea Lupului (14), Rediu (13), Holboca (10), Țuțora (9), Mogoșești (8), Românești (6), Costuleni (5), Țigănași (5), Movileni (4), Dobrovăț (3), Golăiești (2), Voinești (1), Grajduri (1) și Ungheni (1).

Pe parcursul activităților implementate în cadrul proiectului, în perioada august – noiembrie 2023 s-au cheltuit 123.446,15 lei.

Sterilizarea și microciparea câinilor aduc numeroase beneficii atât stăpânilor de câini, cât și comunității, printre care enumerăm controlul reproducerii, comportament echilibrat, sănătate îmbunătățită a animalelor sterilizate, identificare și recuperare ușoară prin microcipare, gratuitatea campaniei și crearea unei comunități sigure.

Datorită rezultatelor acestui proiect precum și a nevoii (dificultatea controlului populației de câini și prevenirea reproducerii nedorite) încă prezente în zona metropolitană ne dorim, în viitor, să continuăm acțiunile de acest fel pentru a crea o comunitate mai responsabilă și sigură.

Mulțumim partenerilor noștri care au făcut posibilă implementarea acestei campanii și cetățenilor care au răspuns pozitiv la acțivitățile campaniei noastre.

Doar împreună, putem crea un mediu mai bun și mai iubitor pentru toți membrii familiei noastre, indiferent de specie.