Piața Metropolitană Holboca

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a lansat “Piața Metropolitană”, un proiect care vine în sprijinul producătorilor locali și care își propune, în colaborare cu autoritățile locale din fiecare locație în parte să reunească cele mai bune produse locale pentru cetățenii zonei metropolitane Iași.

Prima ediție a proiectului “Piața Metropolitană” a avut loc în colaborare cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (DAJ Iași) și Primăria comunei Holboca, în data de 21 august 2022, în parcul Dancu.

Această primă ediție a fost un real succes, întărindu-ne convingerea că astfel de evenimente sunt de un mare ajutor, atât pentru producătorii locali cât și pentru cetățenii din zona metropolitană Iași. 

Producătorii locali care au participat la „Piața Metropolitană” din comuna Holboca și-au exprimat dorința de a fi prezenți și la următoarele ediții organizate în cadrul proiectului, ceea ce ne-a bucurat și ne dă încredere în demersurile noastre viitoare.

În cadrul pieței au participat 15 producători locali cu o gamă largă de produse, vizitatorii având acces la: fructe, legume proaspete dar și procesate; produse tradiționale din carne; lactate și brânzeturi; ouă de prepeliță; produse apicole; condimente, sosuri, ceaiuri; vinuri; lavandă și produse derivate din lavandă; produse de ceramică și sticlă pictate manual,  și multe altele.

Pe lângă varietatea de produse expusă a existat și o zonă destinată copiilor, unde aceștia au putut participa la diverse ateliere de pictură pe sticlă și limbi străine unde și-au testat îndemânarea și cunoștințele. Copiii și părinții deopotrivă, au fost încântați, activitățile din cadrul atelierelor fiind la mare cerere.

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Holboca pe categorii de produse:

Legume și Fructe: Menagatos Ana-Maria, Simion Mihai Valeriu, Apălimăriței Florența, Mihai Vasile, Sandu Mihai, Rusu Constantin și Luntraru Costel;

Produse din carne, lactate și brânzeturi: Caian Dorin, Croitoru Andrei și Moscalu Liviu;

Condimente, sosuri și ceaiuri: ONAGRO-LEAF SRL;

Vinuri: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pt. viticultură și vinificație(SCDVV) Iași;

Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin și Stupina Sănduleanu-Sănduleanu Dumitru;

Lavandă și produse derivate din lavandă:  Aura Essential – Lavanda Balla SRL.

Atelierele pentru copii au fost oferite de către: Twinkle Star SRL și doamna Carolina Neculcea.

Producătorii au declarat că pentru ei astfel de evenimente sunt benefice, ajutându-i să se promoveze și să intre în contact direct cu consumatorii finali. Timpul acestora este limitat rezumându-se în general la producția produselor, de aceea de cele mai multe ori nu-și pot vinde produsele în mod direct și își doresc ca o dată sau de 2 ori pe lună să poată face acest lucru într-un cadru organizat precum cel din cadrul Pieței Metropolitane, care îi scutește de cheltuielile de promovare sau de închiriere a spațiului de vânzare.

Din perspectiva cetățenilor/clienților astfel de piețe volante îi ajută să aibă acces facil la produse proaspete de la producători locali, produse la care în mod normal nu ar avea acces în proximitatea domiciliului lor. Astfel ei pot afla originea produselor, procesele de fabricare și orice alte detalii ce îi interesează.

Aceste piețe aduc astfel de produse aproape de ei și pot cunoaște și stabili contacte pe termen lung cu producătorii preferați din zonă, astfel vor consuma mai mult local dar și mai sănătos și sustenabil. Scurtarea lanțului de furnizori, achiziția produselor direct de la producători duce la beneficii pentru toate părțile implicate. Dorim să încurajăm consumul de produse locale prin organizarea acestor evenimente fără costuri de participare pentru producători sau cetățeni.

Așteptăm cetățenii zonei metropolitane Iași și la următoarele ediții ale proiectului “Piața Metropolitană”, să interacționeze cu producătorii și poveștile lor și să se aprovizioneze cu produse proaspete și sănătoase!