Piața Metropolitană Bârnova

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a implementat a doua ediție a proiectului “Piața Metropolitană”, care a avut loc în colaborare cu crama Gramma Wines și Primăria comunei Bârnova, în perioada 10-11 septembrie 2022, în sat Vișan.

Micii producători locali artizanali si iubitorii de produse tradiționale românești, s-au întâlnit într-o atmosferă relaxantă și festivă de weekend, completată cu ateliere de copii  și o zona de food&drinks.

Freamătul din piață, joaca copiilor, poveștile, produsele gustoase și  produsele meșterite cu drag, vizitarea cramei Gramma și degustările de vin și must au făcut ca atmosfera din Piața Metropolitană Bârnova să fie cu prietenie și cu zâmbete.

În ciuda vremii capricioase, în acest spațiu de conectare, s-a întâlnit cererea cu oferta, ne-am cunoscut și am discutat pe îndelete, s-au schimbat păreri și s-au povestit experiențe.

În cadrul pieței au participat 20 producători locali cu o gamă largă de produse, vizitatorii având acces la: fructe, legume proaspete dar și procesate; produse tradiționale din carne; lactate și brânzeturi; produse apicole; condimente, sosuri, genuri și dulcețuri, ceaiuri; vinuri; lavandă și produse derivate din lavandă; produse de ceramică și sticlă pictate manual, bijuterii și accesorii din lemn și multe altele.

Pe lângă varietatea de produse expusă a existat și de această dată o zonă destinată copiilor, unde aceștia au putut participa la diverse ateliere.

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Holboca pe categorii de produse:

Legume și Fructe: Menagatos Ana-Maria, Grigore Gianina, Casa Marcu – Marcu Daniela, Juganaru Vasile, Terramold SPA– livada de mere;

Produse din carne, lactate și brânzeturi: Meat Concept Store; Fabrica de Fum; Mânăstirea Bârnova;

Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: ONAGRO-LEAF SRL; Roade și Merinde; Pofta Focului; Scrijele de la Bunica; Conac Cotnari;

Vinuri, struguri, must: Crama Gramma Wines; Juganaru Vasile;

Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Prisaca Bârnova, Taina Vie;

Lavandă, produse derivate din lavandă:  Aura Essential – Lavanda Balla SRL;

Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și sticlă decorate manual, alte decorațiuni: Povești din lemn; Neculcea Carolina, Artis Ana Decor, Deco Artis Fashion;

Food&drinks: Teo’s Caffe, Cheffa;

Atelierele pentru copii au fost oferite de către: Interract 2000 Iași, Crucea Roșie, doamna Carolina Neculcea și doamna Mona Conachi.

Surpriza acestei ediții, din partea partenerilor Gramma Wines , a fost oportunitatea de vizitare a cramei și degustări de must și vin.

Producătorii au nevoie să intre în contact direct cu consumatorii finali, să fie la curent cu cerințele pieței și să își poată regla producția în funcție de oferta existentă. Acest lucru este mult mai facil într-un spațiu organizat, unde conectarea și relaționarea față în față, precum  și interesul exprimat al consumatorilor este mult mai vizibil și mai benefic pentru ambele părți.

Din perspectiva cetățenilor/clienților astfel de piețe volante îi ajută să aibă acces facil la produse proaspete de la producători locali, produse la care în mod normal nu ar avea acces în proximitatea domiciliului lor. Astfel ei pot afla originea produselor, procesele de fabricare și orice alte detalii ce îi interesează.

Scopul acestui proiect, de a aduce produse locale aproape de cetățeni, de a cunoaște și stabili contacte pe termen lung cu producătorii preferați din zonă, de a crea experiențe culinare și  emoționale, de a încuraja consumul de produsele locale a fost încă odată îndeplinit și prin această ediție a pieței de la Bârnova.

Invităm toți cetățenii zonei metropolitane Iași la următoarele ediții ale proiectului “Piața Metropolitană”, să contribuie la freamătul pieței, să interacționeze cu producătorii și poveștile lor și să se aprovizioneze cu produse proaspete, gustoase și sănătoase!