Municipiul Iași și Zona Metropolitană au proiecte în valoare de 6,7 miliarde de euro pentru următorul deceniu!

Primăria Municipiului Iași a întocmit lista finală cu proiecte prioritizate incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Municipiului Iași și a Zonei Metropolitane Iași pentru perioada 2021 – 2030. Lista include 331 de proiecte cu o valoare totală de 6,7 miliarde de euro și reprezintă, practic, cadrul de dezvoltare a Municipiului Iași și a Zonei Metropolitane pentru următorul deceniu.

Documentul conține lista proiectelor locale care pot fi realizate din diverse surse de finanţare (fonduri europene, fonduri naționale, buget local, parteneriat public – privat), atât de Primăria Municipiului Iași, cât și de sau în colaborare cu alte instituții (Guvernul României, Consiliul Județean Iași, comunele din Zona Metropolitană).

Lista proiectelor prioritare este deschisă de proiectele cu finanțare europeană câștigate de Primăria Municipiului Iași în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 (actualul exercițiu financiar european) și care vor fi încheiate cu finanțare prin Programul Regional Nord – Est 2021 – 2027.

Următoarele 16 proiecte din lista prioritară au punctaj maxim (10 puncte din 10) și sunt proiecte de anvergură, cu precădere în domeniul infrastructurii, cu impact metropolitan, județean și regional, precum autostrăzile A7 și A8, șoselele de centură, trenul metropolitan și Spitalul Regional de Urgență.

Alte 40 de proiecte din listă au punctaje de peste 9,5 și se referă, de exemplu, la modernizarea, extinderea și construirea de școli, construirea unui nou sediu pentru Operă, construirea de creșe și săli de sport, construirea unui pasaj subteran pe strada Anastasie Panu – strada Palat, construirea noului depou din Dacia și extinderea liniilor de tramvai în Zona Metropolitană, proiecte deja câștigate prin Planul Național de Redresare și Reziliență etc.

Lista completă a proiectelor poate fi consultată aici: https://zmi.ro/documente/