Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, cel mai mare festival de literatură este un proiect ce reunește în România sute de profesioniști din domeniul cultural: scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti.

Ediția a XI a FILIT Iași a avut loc în perioada 19-23 octombrie 2022.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași, în parteneriat cu UiPath Foundation, NABU și Centrul de Servicii Sociale Bucium Iași a organizat, în cadrul FILIT atelierul interactiv pentru copii  “Drumul unei cărți”.

Au participat la această activitate copii de la Școala Gimnaziala Ciurea și de la Școala Gimmnazială Prisăcani. Coordonatorii atelierului au introdus copiii în atmosfera FILIT cu activități educaționale, pentru a aduna informații noi și valoroase. În urma participării la “Drumul unei cărți”, copiii vor cunoaște perspective diferite de gândire.

FILIT este o experiență culturală și educațională, cu potențial de transformare și dezvoltare, la care vrem să ia parte cât mai mulți copii și adulți din Zona Metropolitană Iași.

De ce să trăiești și tu experiența FILIT?

-Descoperi o lume fascinantă a literaturii, pentru că este o oportunitate unică de a explora domeniul literar, chiar dacă nu ești un cititor înrăit. Vei avea șansa să descoperi opere literare captivante, contemporane, genuri noi și stiluri literare diferite, iar atelierele tematice te vor ajuta să înțelegi și să te apropii de arta scrisului, să înțelegi contextul și înțelesul operelor chiar de la autor.

-Întâlnești scriitori de renume: Festivalul aduce împreună un impresionant lineup de scriitori și autori, fie că sunt celebrități internaționale sau voci promițătoare în lumea literaturii. Indiferent dacă ești fan al unui autor consacrat sau vrei să descoperi noi talente, vei avea ocazia să participi la întâlniri și sesiuni de autografe care îți vor stârni curiozitatea și te vor inspira.

-Ateliere interactive și activități captivante: Festivalul este plin de ateliere și activități interactive, menite să-ți dezvolte pasiunea pentru literatură. Poți participa la ateliere de scriere creativă, discuții despre procesul de creație, lecturi publice și multe alte evenimente.

-Atmosferă vibrantă și comunitate literară: Festivalul de Literatură este locul perfect pentru a întâlni alte persoane pasionate de literatură și a te alătura unei comunități vibrante. Vei putea schimba impresii cu alți participanți, vei descoperi noi cărți și vei simți energia creativă care învăluie festivalul.

-Diversitate culturală și dialog intercultural: Literatura este un mijloc prin care putem explora și înțelege diferite culturi și perspective. Festivalul promovează diversitatea culturală și facilitează dialogul intercultural prin prezența scriitorilor din diferite țări și prin discuțiile tematice abordate în cadrul evenimentelor. Vei avea șansa de a descoperi povești din întreaga lume și de a înțelege mai bine complexitatea lumii în care trăim.

Cu speranța că am trezit o mică curiozitate, participarea la festivalul FILIT este un „must” și a devenit un fenomen cultural naţional!