Piața Producătorilor Locali din Zona Metropolitană Iași

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), împreună cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (DAJ Iași) lanseaza Piața Metropolitană, un proiect care vine în sprijinul producătorilor locali și care își propune, în colaborare cu autoritățile locale din fiecare locație în parte să reunească cele mai bune produse locale pentru cetățenii zonei metropolitane Iași.

                 Proiectul  constă în organizarea mai multor piețe metropolitane care vor reuni o gamă largă de produse puse la dispoziție de producătorii locali, vizitatorii având acces la: fructe, legume proaspete dar și procesate (dulcețuri, conserve, murături, sucuri, siropuri, bere, etc); produse tradiționale din carne, lactate, brânzeturi și ouă de la fermierii locali; produse apicole; produse de panificație; plante, răsaduri, flori, lavandă, ceaiuri; produse de brutărie și panificație; produse realizate manual de către meșteșugari  și multe altele.

Pe lângă varietatea de produse expusă va exista și o zonă destinată copiilor, unde aceștia vor putea participa la diverse ateliere unde își vor dezvolta imaginația și îndemânarea prin crearea de picturi pe sticlă și vor exersa/învăța limbi străine prin diferite ateliere de engleză și germană distractivă prin LEGO.

                   Aceste piețe la nivel metropolitan vor funcționa sub forma unor piețe volante cu frecvență constantă (mai multe pe an) astfel încât să devină cunoscute cetățenilor și să intre în rutina lor de consumatori.

                   Prima Piață Metropolitană din cadrul proiectului va avea loc în colaborare cu Primăria comunei Holboca în parcul Dancu (Holboca), zona de esplanadă, între orele 8:30-20:00, pe 21 august 2022. Într-o piață invadată de produse de import, de supermarketuri și fast-food-uri sperăm ca cetățenii zonei metropolitane Iași să conștientizeze beneficiile consumului local atât din punct de vedere al dezvoltării economice cât și din punct de vedere al sănătății și al creșterii calității de viață. Scurtarea lanțului de furnizori, achiziția produselor direct de la producători duce la beneficii pentru toate părțile implicate.

Dorim să încurajăm consumul de produse locale prin organizarea acestor evenimente fără costuri de participare pentru producători sau cetățeni.

                  Vă așteptăm la Piața metropolitană să interacționați cu producătorii și poveștile lor și să vă aprovizionați cu produse proaspete și sănătoase!

Grigore NEPOTU, Director executiv, ADI Zona Metropolitană Iași: „Ne bucurăm că putem să venim în sprijinul producătorilor locali și al cetățenilor din zona metropolitană cu un concept nou de piață pentru Iași, care va funcționa periodic în mai multe comune. Astfel, putem oferi oportunitatea micilor producători să își spună povestea, să își promoveze munca și să-și expună produsele.

Proiectul „Piața Metropolitană” are mai multe obiective mari, iar prima ediție organizată în comuna Holboca este doar un prim pas pentru atingerea lor.”

Neculai-Aurel PAMFIL, Primar comuna Holboca: „În calitate de primar al Comunei Holboca, mă bucur să vă adresez invitația de a ne fi oaspeți la Piața Metropolitană Holboca, un proiect gastro-cultural nou, al cărei prime ediții va fi găzduită de comuna noastră. Împreună, prin proiecte precum Piața Metropolitană, ne propunem și sunt convins că vom reuși să creștem o comunitate dezvoltată în jurul bunelor valori și al bunului gust, bucurându-ne totodată de gustul bun al produselor locale.”

Gabriel-Vasile HOHA, Director, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași:„ Este un eveniment dorit atât de către producători locali cât și de către consumatorii din zona metropolitană. Ne bucură faptul că, la această piață,  avem numai producători locali, cu produse diversificate din categoria produselor de origine animală (preparate din lapte, carne, miere de albine) cât și produse de origine non-animală (fructe, legume, ceaiuri, lavandă, vinuri). Toți producătorii s-au pregătit cum știu ei mai bine, așa că duminică 21 august 2022 vă așteptăm, în număr cât mai mare la Piața Metropolitană – Holboca.”