Piaţa Metropolitană

Pe lista proiectelor pe termen lung a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) este proiectul “Piața Metropolitană”, care vine în sprijinul producătorilor locali și a cetățenilor din zona metropolitană Iași.

Început în anul 2022, Piața Metropolitană a constat în organizarea mai multor piețe metropolitane care au oferit participanților oportunitatea și cadrul potrivit pentru un veritabil schimb de experiență între producătorii locali, agricultori, crescători de animale, meșteri populari, colecționari etc, precum și pentru crearea de noi legături între aceștia, acțiuni benefice pentru dezvoltarea durabilă a teritoriului.

De asemenea, pe parcursul tuturor edițiilor desfășurate în anul 2022 și 2023, cetățenii au avut ocazia să interacționeze cu ofertanții, să afle povestea lor și etapele pe care le parcurge produsul finit, de la început până la final.

Aceste piețe la nivel metropolitan sunt organizate sub forma unor piețe volante pe o perioadă de timp determinată, de o zi sau două zile,  în diferite locații din zona metropolitană cu scopul de a aduce împreună producători locali și cumpărători interesați de produsele locale.

Organizarea pieței în diverse comune din zonă are ca scop asigurarea accesului cât mai larg al cetățenilor la produsele locale, prin a fi mai aproape de diferitele comunități. Această abordare își propune să ajute la dezvoltarea economică a zonei și la creșterea interesului și consumului de produse locale.

Ne dorim ca prin desfășurarea acestor activități cu o frecvență constantă, piețele volante să devină cunoscute cetățenilor și să intre în rutina lor de consumatori, să le aștepte și să le viziteze cu plăcere și nerăbdare.

În cadrul piețelor au fost propuse spre vânzare și degustare o gamă largă de produse puse la dispoziție de către producătorii locali, vizitatorii având acces la: fructe, legume proaspete dar și procesate (dulcețuri, conserve, murături, sucuri, siropuri, bere, etc); produse tradiționale din carne, lactate, brânzeturi și ouă de la fermierii locali; produse apicole; produse de panificație; plante, răsaduri, flori, ceaiuri; produse de cofetărie și patiserie; produse realizate manual de către meșteșugari  și multe altele.

Pe lângă varietatea de produse expusă, acolo unde spațiul a permis a fost amenajată și o zonă unde participanții au servit mâncarea gătită și băuturi, un colț cu păsări și animale de fermă și o zonă de recreere și activități pentru copii. De asemenea, acolo unde au fost formații sau ansambluri locale au existat și reprezentații ale acestora pentru o atmosfera specifică unui târg tradițional și pentru a bucura participanții de toate vârstele.

Teritoriul zonei metropolitane Iași este format din 26 comune (Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Costuleni, Dobrovăț, Golăiești, Grajduri, Holboca, Lețcani, Miroslava, Mogoșești, Movileni, Popricani, Prisăcani, Rediu, Românești, Scânteia, Schitu Duca, Tomești, Țigănași, Țuțora, Ungheni, Valea Lupului, Victoria, Voinești), iar programul fiecărei ediții organizate a fost stabilit de comun acord a comunei pe teritoriul căreia a avut loc piața volantă.

Un alt rezultat important al acestui proiect va fi crearea unei platforme online, de tip market place, pentru producătorii din zona metropolitană. Această platformă va facilita accesul spre și dinspre produsele locale metropolitane atât pentru producători, cât și pentru cumpărători. Toate informațiile relevante vor fi doar la un click distanță prin platforma de market place.

Într-o piață invadată de produse de import, de supermarketuri și fast-food-uri sperăm ca cetățenii zonei metropolitane Iași să conștientizeze beneficiile consumului local atât din punct de vedere al dezvoltării economice, cât și din punct de vedere al sănătății/calității de viață. Scurtarea lanțului de furnizori, achiziția produselor direct de la producători duce la beneficii pentru toate părțile implicate.

Această piață nu este doar despre mâncare sau obiecte diverse, ci și despre întâlnirea cu oameni pasionați și talentați.

Piața Metropolitană Ciurea (11-12.05.2024)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a organizat, în colaborare cu Primăria comunei Ciurea și Asociația GAL „Colinele Iașilor”, a XII-a ediție a proiectului “Piața Metropolitană”, care a avut loc în sat Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, în Parcul Memorial “Ciurea 1917”, în perioada 11-12 mai 2024.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Ciurea, pe categorii de produse:

- Produse din carne, lactate și brânzeturi: Fabrica de Fum, Andrei Croitoru, Florin Găman, Petrică Omușoru;

- Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Casa Alma (Iulian Pârâu), Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Sandu Virgil Marian;

- Produse de cofetărie și patiserie: Ipate Andreea, Florin Craiu, Periade Traian, Ștefan Vornicu;

- Vinuri, struguri, must: Stațiunea de Cercetare(SCDVV) Iași;

- Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin;

- Lavandă, produse derivate din lavandă și flori: Aura Essential – Lavanda Balla SRL, Lav Fam Rusu;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și sticlă decorate manual, alte decorațiuni: Push Design (Denisa Pușcașu)

Piața Metropolitană Dacia (27-28.04.2024)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și S.C. ECO-Piața S.A, a organizat prima ediție a Pieței Metropolitane din 2024, care a avut loc în municipiul Iași în perioada 27-28 aprilie 2024, în Piața Agroalimentară din Dacia.

Evenimentul a adus împreună producători locali, meșteșugari pricepuți și comunitatea într-o atmosferă plină de tradiție și diversitate. Susținând producătorii locali și promovând tradițiile gastronomice autentice, Piața Metropolitană încurajează și comunitatea din Iași să descopere farmecul comerțului tradițional. Aici, clienții au putut interacționa direct cu producătorii, să descopere povestea din spatele produselor locale și să sprijine economia locală.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Dacia, pe categorii de produse:

 

- Legume și Fructe: Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Vasile Jugănaru;

- Produse din carne, lactate și brânzeturi: Andrei Croitoru, Făbricuța din Tomești, Florin Găman, Mănăstirea Bârnova;

- Produse de cofetărie și patiserie: Brutăria de acasă, Florin Craiu;

- Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Olga Chiriac – Vechile obiceiuri;

- Produse apicole: Stela Gabriela Rusu;

- Lavandă, produse derivate din lavandă și flori: Lav Fam Rusu;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și piele, alte decorațiuni: Brumă Livia, Delia Lificiu, Petronel Atasiei, Carolina Neculcea, Angela Romilă.

Piața Metropolitană Ciurea (11-12.11.2023)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), GAL „Colinele Iașilor” și Primăria Comunei Ciurea a organizat cea de-a zecea ediție a proiectului Piața Metropolitană, eveniment ce a avut loc în Parcul Memorial “Ciurea 1917”, în perioada 11-12 noiembrie 2023. Pe parcursul celor două zile de desfășurare, au fost expuse spre vânzare produse alimentare proaspete, delicioase și sănătoase, precum și obiecte de artizanat unicat, confecționate cu măiestrie.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Ciurea, pe categorii de produse:

 

- Legume și Fructe: Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Petru Crăciun, Corneliu Andrieș;

- Produse din carne, lactate și brânzeturi: Andrei Croitoru, Fabrica de Fum, Florin Găman, Mănăstirea Bârnova;

- Produse de cofetărie și patiserie: Andreea Coman, Florin Craiu;

- Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Atodiresei Sabina, Casa Alma (Iulian Pârâu), Bujor Elena, Sandu Virgil Marian;

- Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Stela Gabriela Rusu, Stupina Lungu;

- Lavandă, produse derivate din lavandă și flori: Aura Essential – Lavanda Balla SRL;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și piele, alte decorațiuni: Constantin Norocel Toader, Brumă Livia, Delia Lificiu, Push Design, Ignis Candle, Carolina Neculcea.

Piața Metropolitană Tomeşti (22-23.07.2023)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) și Primăria Comunei Tomești a organizat cea de-a noua ediție a proiectului Piața Metropolitană, eveniment ce a avut loc la Baza Sportivă Tomești, în perioada 22-23 iulie 2023.

 

Cetățenii din comuna Tomești și împrejurimi au avut, pentru prima dată, ocazia de a explora bogăția și autenticitatea produselor locale oferite de producători și meșteșugari talentați din zona noastră. Au găsit pe măsuțe, legume și fructe proaspete, conserve delicioase, preparate tradiționale, creații meșteșugărești unice și multe alte surprize.

 

Surpriza ediției, oferită de către partenerii noștri, Primăria Comunei Tomești, a constat în integrarea unui program artistic în ziua de duminică, 23 iulie 2023. Copiii s-au bucurat de spectacolul adus de Teatrul de Păpuși Așchiuță, care a jucat piesa "Fata babei și fata moșului". Seara a continua cu muzica interpretată de 4 artiști talentați: Dan Doboș, Marinică Botea, Ioan Pintilei și Ionuț Chelariu.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Tomești, pe categorii de produse:

 

- Legume și Fructe: Ana Menagatos, Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Petru Crăciun;

- Produse din carne, lactate și brânzeturi: Andrei Croitoru, Fabrica de Fum, Făbricuța din Tomești, Florin Găman, Mănăstirea Bârnova;

- Produse de cofetărie și patiserie: Andreea Coman;

- Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Olga Chiriac – Vechile Obiceiuri, Casa Alma (Iulian Pârâu), Bujor Elena, Sandu Virgil Marian;

- Vinuri, struguri, must: Marius Antica;

- Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Stela Gabriela Rusu, Stupina Lungu;

- Produse din pește: Bunătăți de la Iaz;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și piele, alte decorațiuni: Constantin Norocel Toader, Brumă Livia, Delia Lificiu, Push Design, Ignis Candle, Carolina Neculcea.

Piața Metropolitană Ciurea (08-09.07.2023)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), GAL „Colinele Iașilor” și Primăria Comunei Ciurea a organizat cea de-a doua ediție a Pieței Metropolitane din 2023, care marchează a opta ediție a evenimentului, în comuna Ciurea. Piața Metropolitană Ciurea a avut loc în perioada 8-9 iulie 2023, în Parcul Memorial “Ciurea 1917”, din Lunca Cetățuii.

 

Piața Metropolitană Ciurea a oferit vizitatorilor o gamă variată de produse locale proaspete, de la legume și fructe de sezon, carne afumată preparată tradițional, produse lactate delicioase, până la conserve savuroase și produse apicole deosebite, precum miere și alte delicii apicole. Participanții au avut ocazia să se bucure de autenticitatea și calitatea acestor produse, să descopere talentele meșteșugarilor locali și să se implice în atelierele interactive pregătite special pentru ei.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Ciurea, pe categorii de produse:

 

- Legume și Fructe: Ana Menagatos, Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Corneliu Andrieș;

- Produse din carne, lactate și brânzeturi: Andrei Croitoru, Florin Găman, Mănăstirea Bârnova, Petrică Omușoru, Făbricuța din Tomești, Ferma Betinne;

- Produse de cofetărie și patiserie: Dulce de acasă, Andreea Coman;

- Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Olga Chiriac – Vechile Obiceiuri, Casa Alma (Iulian Pârâu), Bujor Elena, Sandu Virgil Marian;

- Vinuri, struguri, must: Marius Antica;

- Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Sănduleanu Dumitru, Stela Gabriela Rusu, Stupina Lungu;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și piele, alte decorațiuni: Constantin Norocel Toader, Brumă Livia, Maria Alexandriuc, Delia Lificiu, Push Design, Marinela Mihăilă, Atudosiei Magdalena;

- Atelierele pentru copii au fost oferite de către doamna Carolina Neculcea.

Piața Metropolitană Rediu (01-02.07.2023)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), în colaborare cu GAL Rediu – Prăjeni și Primăria Comunei Rediu, a organizat prima ediție a Pieței Metropolitane din 2023, care a avut loc în Comuna Rediu, Baza Sportivă Rediu, în perioada 1-2 iulie 2023. Evenimentul a adus împreună producători locali, meșteșugari pricepuți și comunitatea într-o atmosferă plină de tradiție și diversitate.

 

Pe parcursul celor două zile de desfășurare, au fost expuse spre vânzare produse alimentare proaspete, delicioase și sănătoase, precum și obiecte de artizanat unicat, confecționate cu măiestrie.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Rediu, pe categorii de produse:

 

- Legume și Fructe: Ana Menagatos, Sandu Mihai – Fructe din Vorovești;

- Produse din carne, lactate și brânzeturi: Andrei Croitoru, Florin Găman, Mănăstirea Bârnova, Petrică Omușoru;

- Produse de cofetărie și patiserie: Dulce de acasă, Andreea Coman;

- Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Olga Chiriac – Vechile Obiceiuri, Casa Alma (Iulian Pârâu);

- Vinuri, struguri, must: Stațiunea de cercetare (SCDVV Iași);

- Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Sănduleanu Dumitru, Stela Gabriela Rusu;

- Lavandă, produse derivate din lavandă și flori: Aura Essential – Lavanda Balla SRL, Vlase Manuela;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și piele, alte decorațiuni: Constantin Norocel Toader, Brumă Livia, Maria Alexandriuc, Delia Lificiu.

Piața Metropolitană Aroneanu (17-18.12.2022) - târg de crăciun

ADI Zona Metropolitană Iași în parteneriat cu Primăria Comunei Aroneanu, Asociația de Interes Comunitar Aroneanu și Brizo Aroneanu a organizat în zilele de 17-18 decembrie 2022 “Târgul de Crăciun Aroneanu”.

 

În cadrul târgului de Crăciun s-au prezentat spre vânzare diverse produse locale și s-au organizat activități pentru toate vârstele după cum urmează:

 

- Producători din zona metropolitană Iași (fructe, legume, produse din carne (porc, pui, oaie, pui și rață), lactate și brânzeturi, produse apicole, lavandă, cătină, dulcețuri, siropuri, conservate, dulciuri);

- Meșteșugari din zona metropolitană Iași (ornamente de Crăciun, produse din piele naturală, jucării pentru copii, vestimentație, accesorii vintage, articole din lemn);

- Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova (ateliere interactive pentru copii, gastronomie antică (turte la disc, platouri cu afumături/brânzeturi), urături dacice, atelier de tras cu arcul pentru copii, prezentări, demonstrații de luptă);

- Ateliere pentru copii (pictură pe sticlă, atelierul lui Moș Crăciun);

- Întâlnire cu Moș Crăciun și spiridușii lui;

- Cântece populare (Budacă Raluca-Gabriela, Zamfirescu Carina);

- Colinde prezentate de beneficiari ai ”Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice” Aroneanu;

- Obiceiuri și tradiții;

- Colinde (Ansamblul Folcloric ”Doina Carpaților”);

- Dansuri populare, obiceiuri și tradiții (Ansamblul Folcloric ”Doina Carpaților”);

- Colinde (Corul Bisericesc Sf. Nicolae, Aroneanu);

- Colinde și muzică folk (Petran Paveliuc);

- Dansuri populare - (Ansamblul Folcloric ”Hora Moldovei”).

 

Târgul de Crăciun a avut o atmosferă aparte, specială pentru cei mici dar și pentru cei mai mari. Atmosfera de sărbătoare a fost resimțită din plin și copiii s-au bucurat de ateliere și nu în ultimul rând de întâlnirea cu Moș Crăciun și spiridușii acestuia. Pe lângă toate acestea participanții au plecat acasă cu produse locale proaspete și gustoase, ornamente de Crăciun și multe altele din cele regăsite la târg. Ambele seri s-au încheiat cu foc de tabără și vin fiert, accesul fiind gratuit pentru toți participanții.

Piața Metropolitană Rediu (29-30.10.2022)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a organizat, în colaborare cu Primăria comunei Rediu și Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (DAJ Iași), al cincilea eveniment din cadrul proiectului “Piața Metropolitană”, care a avut loc în sat Rediu, comuna Rediu, Baza Sportivă, în perioada 29-30 octombrie 2022.

 

Pe lângă varietatea de produse alimentare am avut și programe cu tematici culinare și activități pentru copiii prezenți la eveniment susținute de Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova, Spectacolul “Rediu are comori” susținut de ansamblul “Tradiții” și copiii din ansamblul folcloric local “Rediu lui Tătar” și o demonstrație din partea copiilor talentați de la Clubul de Scrimă “Muschetarul de Rediu”.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Rediu, pe categorii de produse:

 

Legume și Fructe: Jugănaru Vasile, Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Sandu Virgil Marian, Dan Herea;

Produse din carne, lactate și brânzeturi: Fabrica de Fum, Petrică Omușoru, Andrei Croitoru, Florin Găman, Furdui Vasile;

Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Onagro – Leaf, Casa Alma (Iulian Pârâu), Dulce de casă (Topala Andrada);

Vinuri, struguri, must: Juganaru Vasile, Stațiunea de cercetare (SCDVV Iași);

Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Stupina Lungu;

Lavandă, produse derivate din lavandă și flori:  Aura Essential – Lavanda Balla SRL, Iliescu Mirela;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și sticlă decorate manual, alte decorațiuni: Neculcea Carolina, Push Design (Denisa Pușcașu), Constantin Norocel Toader;

- atelierele pentru copii au fost oferite de către doamna Carolina Neculcea.

Piața Metropolitană Holboca (16.10.2022)

Am adunat, din nou, cele mai bune produse ale fermierilor și meșteșugarilor din jurul Iașului la Piața Metropolitană Holboca, pentru încă o ediție, la cererea locuitorilor duminică, 16 octombrie 2022, pe Esplanada Dancu, comuna Holboca, începând cu ora 09:30!

Ca de fiecare data au fost produse proaspete, lactate, preparate afumate și conservate, toate cu amprenta rețetelor moștenite de la bunicii noștri. Fructe și legume de sezon îngrijite cu drag și atenție, pentru o calitate ridicată și un gust mândru.

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Holboca, pe categorii de produse:

– Legume și Fructe: Menagatos Ana-Maria, Juganaru Vasile, Terramold SPA– livada de mere, Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Rusu Constantin, Sandu Virgil Marian; Corneliu Andrieș;

– Produse din carne, lactate și brânzeturi: Fabrica de Fum; Caian Dorin; Andrei Croitoru; Mânăstirea Bârnova;

– Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Roade și Merinde; Casa Alma (Iulian Pârâu); Dulce de casă (Topala Andrada), Cofetăria Dancu (Țibuleac Elena);

– Vinuri, struguri, must: Juganaru Vasile;

– Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Sănduleanu Dumitru; Stupina Lungu;

– Lavandă, produse derivate din lavandă și flori:  Aura Essential – Lavanda Balla SRL, Iliescu Mirela;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și sticlă decorate manual, alte decorațiuni: Neculcea Carolina, Push Design (Denisa Pușcașu), Brumă Lidia;

- Atelierele pentru copii au fost oferite de către doamna Carolina Neculcea, Ana Împletește (Ana Maria Coca), Eliza’s Henna Iași (Eliza Drob).

 

Piața Metropolitană Ciurea (01-02.10.2022)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a organizat, în colaborare cu Primăria comunei Ciurea și Asociația GAL „Colinele Iașilor, al treilea eveniment din cadrul proiectului “Piața Metropolitană”, care a avut loc în sat Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, în Parcul Memorial “Ciurea 1917”, în perioada 01-02 octombrie 2022, orele 9:30-20:00.

 

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Ciurea pe categorii de produse:

– Legume și Fructe: Menagatos Ana-Maria, Juganaru Vasile, Terramold SPA– livada de mere, Sandu Mihai – Fructe din Vorovești, Rusu Constantin, Simion Mihai Valeriu, Sandu Virgil Marian;

– Produse din carne, lactate și brânzeturi: Fabrica de Fum; Mânăstirea Bârnova; Făbricuța din Tomești; Moscalu Liviu I.I.;

– Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: Roade și Merinde; Natura din cămară (Anca Chirilă), Casa Alma (Iulian Pârâu);

– Vinuri, struguri, must: Juganaru Vasile;

– Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Sănduleanu Dumitru;

– Lavandă, produse derivate din lavandă și flori:  Aura Essential – Lavanda Balla SRL, Iliescu Mirela;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și sticlă decorate manual, alte decorațiuni: Neculcea Carolina, Uniunea Etniilor Meșteșugărești (Bratu Gigel), Push Design (Denisa Pușcașu), Alina Ioneasa, Mona Conachi;

- Food&drinks: Viorel Baciu, My Food Solution SRL;

- Atelierele pentru copii au fost oferite de către doamna Carolina Neculcea, Ana Împletește (Ana Maria Coca), Eliza’s Henna Iași (Eliza Drob) și INTERACT;

- Împletituri din sfoară și încondeiat ouă Zamfirache Maria;

- Pictori, expoziţie cu vânzare Maria Virabov și Șchiopu.

Piața Metropolitană Bârnova (10-11.09.2022)

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) a implementat a doua ediție a proiectului “Piața Metropolitană”, care a avut loc în colaborare cu crama Gramma Wines și Primăria comunei Bârnova, în perioada 10-11 septembrie 2022, în sat Vișan.

Micii producători locali artizanali si iubitorii de produse tradiționale românești, s-au întâlnit într-o atmosferă relaxantă și festivă de weekend, completată cu ateliere de copii  și o zona de food&drinks.

Freamătul din piață, joaca copiilor, poveștile, produsele gustoase și  produsele meșterite cu drag, vizitarea cramei Gramma și degustările de must și vin au făcut ca atmosfera din Piața Metropolitană Bârnova să fie cu prietenie și cu zâmbete.

În ciuda vremii capricioase, în acest spațiu de conectare, s-a întâlnit cererea cu oferta, ne-am cunoscut și am discutat pe îndelete, s-au schimbat păreri și s-au povestit experiențe.

În cadrul pieței au participat 20 producători locali cu o gamă largă de produse, vizitatorii având acces la: fructe, legume proaspete dar și procesate; produse tradiționale din carne; lactate și brânzeturi; produse apicole; condimente, sosuri, genuri și dulcețuri, ceaiuri; vinuri; lavandă și produse derivate din lavandă; produse de ceramică și sticlă pictate manual, bijuterii și accesorii din lemn și multe altele.

Pe lângă varietatea de produse expusă a existat și de această dată o zonă destinată copiilor, unde aceștia au putut participa la diverse ateliere.

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Bârnova pe categorii de produse:

Legume și Fructe: Menagatos Ana-Maria, Grigore Gianina, Casa Marcu – Marcu Daniela, Juganaru Vasile, Terramold SPA– livada de mere;

Produse din carne, lactate și brânzeturi: Meat Concept Store; Fabrica de Fum; Mânăstirea Bârnova;

Condimente, fructe deshidratate, sosuri, dulcețuri, derivate din cătină, gemuri, zacuscă, murături și ceaiuri: ONAGRO-LEAF SRL; Roade și Merinde; Pofta Focului; Scrijele de la Bunica; Conac Cotnari;

Vinuri, struguri, must: Crama Gramma Wines; Juganaru Vasile;

Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka – Maxim Cătălin, Prisaca Bârnova, Taina Vie;

Lavandă, produse derivate din lavandă :  Aura Essential – Lavanda Balla SRL;

- Bijuterii și accesorii din lemn, produse din ceramică și sticlă decorate manual, alte decorațiuni: Povești din lemn; Neculcea Carolina, Artis Ana Decor, Deco Artis Fashion;

- food&drinks: Teo’s Caffe, Cheffa;

Atelierele pentru copii au fost oferite de către: Interract 2000 Iași, Crucea Roșie, doamna Carolina Neculcea și doamna Mona Conachi.

Surpriza acestei ediții, din partea partenerilor Gramma Wines, a fost oportunitatea de vizitare a cramei și degustări de must și vin.

Producătorii au nevoie să intre în contact direct cu consumatorii finali, să fie la curent cu cerințele pieței și să își poată regla producția în funcție de oferta existentă. Acest lucru este mult mai facil într-un spațiu organizat, unde conectarea și relaționarea față în față, precum  și interesul exprimat al consumatorilor este mult mai vizibil și mai benefic pentru ambele părți.

Piața Metropolitană Holboca (21.08.2022)

Prima ediție a proiectului “Piața Metropolitană” a avut loc în colaborare cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași (DAJ Iași) și Primăria comunei Holboca, în data de 21 august 2022, în parcul Dancu, în comuna  Holboca.

Această primă ediție a fost un real succes, întărindu-ne convingerea că astfel de evenimente sunt de un mare ajutor, atât pentru producătorii locali cât și pentru cetățenii din zona metropolitană Iași. 

Producătorii locali care au participat la "Piața metropolitană" din comuna Holboca și-au exprimat dorința de a fi prezenți și la următoarele ediții organizate în cadrul proiectului, ceea ce ne-a bucurat și ne dă încredere în demersurile noastre viitoare.

În cadrul pieței au participat 15 producători locali cu o gamă largă de produse, vizitatorii având acces la: fructe, legume proaspete dar și procesate; produse tradiționale din carne; lactate și brânzeturi; ouă de prepeliță; produse apicole; condimente, sosuri, ceaiuri; vinuri; lavandă și produse derivate din lavandă; produse de ceramică și sticlă pictate manual,  și multe altele.

Pe lângă varietatea de produse expusă a existat și o zonă destinată copiilor, unde aceștia au putut participa la diverse ateliere de pictură pe sticlă și limbi străine unde și-au testat îndemânarea și cunoștințele. Copiii și părinții deopotrivă, au fost încântați, activitățile din cadrul atelierelor fiind la mare cerere.

Producătorii prezenți la Piața Metropolitană Holboca pe categorii de produse:

- Legume și Fructe: Menagatos Ana-Maria, Simion Mihai Valeriu, Apălimăriței Florența, Mihai Vasile, Sandu Mihai, Rusu Constantin și Luntraru Costel;

- Produse din carne, lactate și brânzeturi: Caian Dorin, Croitoru Andrei și Moscalu Liviu;

- Condimente, sosuri și ceaiuri: ONAGRO-LEAF SRL;

- Vinuri: Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pt. viticultură și vinificație(SCDVV) Iași;

- Produse apicole: Stupina terapeutică Svarga Loka-Maxim Cătălin și Stupina Sănduleanu-Sănduleanu Dumitru;

- Lavandă și produse derivate din lavandă: Aura Essential - Lavanda Balla SRL;

Atelierele pentru copii au fost oferite de către: Twinkle Star SRL și doamna Carolina Neculcea.

Producătorii au declarat că pentru ei astfel de evenimente sunt benefice, ajutându-i să se promoveze și să intre în contact direct cu consumatorii finali.

Timpul acestora este limitat rezumându-se în general la producția produselor, de aceea de cele mai multe ori nu-și pot vinde produsele în mod direct și își doresc ca o dată sau de 2 ori pe lună să poată face acest lucru într-un cadru organizat precum cel din cadrul Pieței Metropolitane, care îi scutește de cheltuielile de promovare sau de închiriere a spațiului de vânzare.

Din perspectiva cetățenilor/clienților astfel de piețe volante îi ajută să aibă acces facil la produse proaspete de la producători locali, produse la care în mod normal nu ar avea acces în proximitatea domiciliului lor. Astfel ei pot afla originea produselor, procesele de fabricare și orice alte detalii ce îi interesează.