Lansare Generația Tech Iași!

Am organizat conferința de deschidere din data de 24 octombrie 2022 pentru a informa cetățenii metropolitani că proiectul Generația Tech a început efectiv cursurile cu explorerii selectați în urma înscrierilor, dar și pentru a ne întâlni față în față cu tinerii care vor participa la etapele acestui program unic.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI), în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Digital Nation a dat startul pentru crearea primei comunități de exploreri în domeniul IT din Iași.

Pentru că nu este doar un simplu curs de parcurs, ci este un pachet de activități din care, explorerii vor dezvolta noi abilități și competențe digitale și informatică le urăm succes pe drumul pe care au pornit și să finalizeze toate etapele și micro proiectele cu același entuziasm, ambiție și interes cu care au plecat la start.

În completare, declară Grigore Nepotu, Director Executiv, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) ”Provocările din domeniul IT, concurența în creștere, existența unui HUB IT în continuă dezvoltare, resursa umană tânără și dornică să învețe ne-au determinat să implementăm și la Iași Programul ”Generația Tech”, implementat de către Digital Nation cu sprijinul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ADI ZMI) și Primăria Municipiului Iași. Astfel, vom crea un grup de specialiști care vor putea să colaboreze pe perioade determinate sau nedeterminate în diferite proiectele din domeniul IT.

Programele de dezvoltare a competențelor digitale ar trebui să devină parte a tuturor formelor de educație informală, formală și non-formală. Ne dorim să avem continuitate în implementarea acestui proiect și să oferim anual burse tinerilor care doresc să își dezvolte competențele digitale”.

Abordarea Programului este una unică la nivel național, fiind bazată pe:

– Procese automatizate de comunicare și monitorizare a participanților, cu supervizarea din partea unor specialiști care se vor ocupa de motivarea și menținerea participanților implicați în program;

– Curriculă inovativă, bazată pe 80% practică -20% teorie și proces inovativ de livrare, bazat pe activități săptămânale ghidate de mentori cu experiență în domeniu;

– Angrenarea participanților în microproiecte, bazate pe nevoi reale identificate împreună cu Primăria Municipiului Iași;

– Asigurarea accesului participanților la oportunități profesionale ca urmare a participării la curs, prin implicarea acestora într-un program de angajabilitate, respectiv asigurarea accesului la companii locale/naționale interesate de colaborări profesionale cu aceștia.

– Organizarea tuturor activităților printr-un echilibru între practică și teorie, respectiv activități online și offline.

Pachetul de servicii de formare și de familiarizare în informatică va subvenționa un număr de 120 de burse de participare pentru tineri elevi, studenți, cu vârsta cuprinsă între 16 – 24 ani din zona metropolitană Iași.

Printre beneficiile participanților la Programul Generația Tech prezentate în cadrul discuției amintim unele dintre cele mai importante pentru beneficiari: dezvoltarea capabilităților digitale, precum și crearea de oportunități noi de angajare la nivel local și prevenirea migrației tinerilor.