Romana  English 
  

Noutăţi

 • » Martie 2021
  Astăzi, 05.03.2021, a avut loc Adunarea Generală a Asociației Zona Metropolitană Iași (AZMI)....continuare
 • » Iulie 2020
  Joi 30 iulie 2020 în cadrul Ședinței Ordinare a Consiliului Local Iași, a fost adoptat....continuare
 • » Mai 2020
  Având în vedere că noile reglementări privind starea de alertă fac ....continuare
 • » Aprilie 2019
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, organizează în data de 03.05.2019, ora 10,00, la Sediul Asociaţiei din str. Agatha Bârsescu nr.12 concurs pentru ocuparea următoarelor posturi....continuare
 • » Iunie 2016
  În data de 27.07.2016 ora 17,00 la Primaria Municipiului Iasi, sala Vasile Pogor, se va desfășura ședința de dezbatere publică....continuare
 • » Mai 2016
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, organizează în data de 24.05.2016, ora 10,00....continuare
 • » Martie 2016
  În data de 15 Martie 2016, Municipiul Iași, titular al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Iași....continuare
 • » Mai 2015
  În data de 29 Mai 2015, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași începând cu ora 14:00 a avut loc....continuare
 • » Martie 2015
  Cetăţenii din zona polului de creştere Iaşi sunt invitaţi în perioada....continuare
 • » Ianuarie 2015
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi organizează Târgul locurilor de muncă în perioada ....continuare

  

Istoricul Zonei Metropolitane Iasi

Definirea Zonei Metropolitane

Zona metropolitana, conform Legii privind PATN nr. 351/2001, anexa I, este zona constituita prin asociereA pe baza de parteneriat voluntar între localitatile urbane si rurale, între care s-au dezvoltat relatii de colaborare pe multiple planuri.

Teritoriul metropolitan, pe baza Legii Urbanismului 350/2001, anexa II, este definit ca suprafata situata în jurul municipiilor de rang I, cuprinzând localitati aflate la distante de pâna la 30 km, în cadrul careia se creeaza relatii reciproce de influenta în domeniul cailor de comunicatie, economic, social, cultural si al infrastructurii edilitare.

Stabilirea parteneriatului pentru dezvoltare de tip metropolitan nu presupune o suprafata identica ariilor administrative ale unitatilor implicate; in delimitarea zonei metropolitane au importanta aspecte legate de axele si culuarele de dezvoltare, zonele de influenta reciproca, problemele si interesele comune si intinderea lor spatiala, resursele complementare, articulate, integrate etc. si procesul de delimitare are loc prin analize sociale si economice.

Constituirea si delimitarea zonei Metropolitane Iasi

În toamna anului 2002, Programul GRASP (Governance Reform and Sustainable Partnerships, în limba româna Reforma Administratiei Publice prin Parteneriate Durabile) finantat de USAID si implementat de DAI si AED a desfasurat interviuri de evaluare a nevoilor de asistenta în dezvoltare cu reprezentantii Consiliului Judetean si ai Primariei Municipiului Iasi. Specialistii GRASP au desfasurat discutii împreuna cu presedintele Consiliului Judetean Iasi, domnul Lucian Flaiser, cu primarul Municipiului, domnul Constantin Simirad si cu arhitectii sefi din partea celor doua institutii, domnii Mircea Grigorovschi si Ionel Oancea.

La începutul anului 2003 a fost semnat Acordul de Colaborare între Consiliul Judetean Iasi, Primaria Municipiului si Programul GRASP privind abordarea proiectului de dezvoltare metropolitana.

În 8 Aprilie, 2004 Consiliul Judetean Iasi, Municipiul Iasi si 13 comune înconjuratoare au semnat, pe baza obiectivelor comune identificate în dezvoltare si în scopul construirii parteneriatelor adevcate pentru atingerea acestor scopuri, actul de constituire a Zonei Metropolitane Iasi si au alcatuit Consiliul Metropolitan Iasi.

Domenii sectoare si nivele implicate in abordarea dezvoltarii Zone Metropolitane Iasi

Pentru mai multe detalii privind istoricul constituirii Zonei Metropolitane Iasi, consultati documentul PDF.

  

ZMI