IAŞI METROPOLITAN AREA
"IASI – a metropolis of knowledge, culture, economic competitiveness and intelligent services."
Romana  English
  ļ»æ

News

 • » Ianuarie 2013
  Ǝn data de 23 ianuarie 2013 reprezentanții zonei metropolitane Iași...continuare
 • » Decembrie 2012
  Luni, 03 Decembrie 2012, Ć®n cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, a avut loc şedinÅ£a....continuare

 

PLANUL DE AMENAJARE A TERITORIULUI METROPOLITAN

Elaborarea Planului de amenajare a teritoriului metropolitan a avut ca scop obtinerea unui cadru global si a unei documentatii unitare asupra posibilitatilor de dezvoltare - īn conceptul dezvoltarii durabile - a acestui teritoriu īn context judetean si national.

Īn plan economic si social studiul isi propune sa contribui la:

 • realizarea unei structuri a retelei de localitati care sa asigure o repartizare armonioasa a populatiei, a locurilor de munca si a dotarilor publice cu rol teritorial, pe baza unor politici coerente de descentralizare a competentelor īn cadrul colectivitatilor locale;
 • integrarea regionala a acestui teritoriu īn cadrul economiei nationale īn general;
 • stabilirea prioritatilor de interventie privind dezvoltarea activitatilor economice, echiparea majora a teritoriului, dotarea si echiparea tehnico - edilitara a localitatilor;
 • reabilitarea, protectia si conservarea elementelor mediului natural.

Studiul reprezenta un material ce ofera investitorilor informatiile utile asupra resurselor materiale si umane cu posibilitati imediate de valorificare, cāt si pentru realizarea unor obiective particulare īn zone specifice de amenajat, cum ar fi de exemplu:

 • Regiunile urbane, care necesita punerea īn practica a unei metodologii a planurilor de ocupare a solului si de aplicare a masurilor de orientare a dezvoltarii activitatilor economice īn beneficiul conditiilor de viata ale locuitorilor. Punerea īn valoare a patrimoniului arhitectural, a monumentelor si siturilor trebuie sa fie integrata unei politici generale de amenajare a teritoriului.
 • Regiunile rurale, īn cadrul carora sunt prioritare crearea de conditii de viata acceptabile la sate atāt pe plan economic, social, cultural, ecologic, cāt si īn materie de infrastructuri si echipari, īndeosebi īn zonele subdezvoltate si periferice.
 • Regiunile de frontiera, au mai mult decāt altele, nevoia unei politici de coordonare īntre state. Aceasta politica trebuie sa permita o deschiderea frontierelor, instituirea procedurilor de consultare si de cooperare transfrontiera si de utilizare comuna a echiparilor de infrastructura.

Īn concluzie, regiunile care din considerente istorice nu au progresat, riscānd sa ramāna īn urma, ca o consecinta a schimbarilor īn baza economica, au nevoie de ajutor diferentiat īn raport cu disparitatile care exista īn conditiile de viata si munca din diferitele zone si regiuni. Aceste zone īn declin, necesita politici specifice, promovate ca prioritate de administratia locala si ceilalti factori angrenati īn activitatea de amenajare teritoriala.

 

ZMI