IAŞI METROPOLITAN AREA
"IASI – a metropolis of knowledge, culture, economic competitiveness and intelligent services."
Romana  English
  ļ»æ

News

  • » Ianuarie 2013
    Ǝn data de 23 ianuarie 2013 reprezentanții zonei metropolitane Iași...continuare
  • » Decembrie 2012
    Luni, 03 Decembrie 2012, Ć®n cadrul Primăriei Municipiului Iaşi, a avut loc şedinÅ£a....continuare

 

Clustere economice

Definitie:

„Clusterele sunt concentrari geografice de institutii si companii interconectate, dintr-un anumit domeniu. Clusterele cuprind un grup de industrii īnrudite si alte entitati importante din punct de vedere al concurentei. Acestea includ, spre exemplu, furnizori de input-uri specializate, cum ar fi componente, masini si servicii, sau furnizori de infrastructura specializata.

De multe ori, clusterele se extind īn aval catre diverse canale de distributie si clienti si lateral catre producatori de produse complementare si catre industrii īnrudite prin calificari, tehnologii sau input-uri comune. Īn sfārsit, unele clustere includ institutii guvernamentale si de alte tipuri – precum universitati, agentii de standardizare, think tank-uri, furnizori de instruire profesionala si patronate – ce asigura instruire specializata, educatie, informatie, cercetare si suport tehnic.”(Porter)

Model de clasificare a polilor nationaliPotential de dezvoltare a unor clustere in Zona Metropolitana Iasi

Plecānd de la analiza indicilor de specializare, de la testarea structurii si dinamicii tesutului antreprenorial, de la aspectele normative legate de coeziunea zonei metropolitane si nu īn ultimul rānd de la formularea unor ipoteze de fundamentare a unui demers de politica publica se poate trece la definirea a doua clustere potentiale in ZMI , respectiv :high-tech si agro-alimentar.
 

ZMI