Romana  English 
  

Noutăţi

 • » Mai 2021
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, organizează în data de 26.05.2021, ora 10,00, la Sediul Asociaţiei din str. Agatha Bârsescu nr.12 concurs pentru ocuparea următoarelor posturi:....continuare
 • » Martie 2021
  Astăzi, 05.03.2021, a avut loc Adunarea Generală a Asociației Zona Metropolitană Iași (AZMI)....continuare
 • » Iulie 2020
  Joi 30 iulie 2020 în cadrul Ședinței Ordinare a Consiliului Local Iași, a fost adoptat....continuare
 • » Mai 2020
  Având în vedere că noile reglementări privind starea de alertă fac ....continuare
 • » Aprilie 2019
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, organizează în data de 03.05.2019, ora 10,00, la Sediul Asociaţiei din str. Agatha Bârsescu nr.12 concurs pentru ocuparea următoarelor posturi....continuare
 • » Iunie 2016
  În data de 27.07.2016 ora 17,00 la Primaria Municipiului Iasi, sala Vasile Pogor, se va desfășura ședința de dezbatere publică....continuare
 • » Mai 2016
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi, organizează în data de 24.05.2016, ora 10,00....continuare
 • » Martie 2016
  În data de 15 Martie 2016, Municipiul Iași, titular al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Iași....continuare
 • » Mai 2015
  În data de 29 Mai 2015, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași începând cu ora 14:00 a avut loc....continuare
 • » Martie 2015
  Cetăţenii din zona polului de creştere Iaşi sunt invitaţi în perioada....continuare
 • » Ianuarie 2015
  Asociaţia Zona Metropolitană Iaşi organizează Târgul locurilor de muncă în perioada ....continuare

  

Date generale

Suprafata totala808 km2 (14,74 % din suprafata judetului)
Suprafata agricola506 km2
Suprafata arabila335 km2
Populatie totala395.298 locuitori (47, 81 % din populatia judetului)
Populatie activa171.611 persoane
Numar someri ZMI4.402 persoane(2,2%) – rata somajului in judet 4,9 %
Alimentare cu apa40.998 gospodarii deservite
Retea distributie apa753 km
Gaz metan73.464 consumatori casnici
Mp locuibili/persoana12,673 m2 locuibili/persoana
Nr autorizatii constructie928
Total unitati de invatamant217
Total unitati de cazare38
Total agenti economici26.862

Alte date de interes:

 • Pozitia geografica a municipiului Iasi: Pozitia sa de oras de frontiera si de fosta capitala si a teritoriului de peste Prut (actuala Republica Moldova) îi confera un statut privilegiat în cadrul relatiilor transfrontaliere.
 • Accesibilitate: accesibilitate directa la reteaua majora de cai de comunicatie paneuropene (rutiere, feroviare, navale si aeriene) si nationale.
 • Functiuni economice: baza economica la înalt nivel tehnologic si flexibila (sector secundar, servicii productive, socio-culturale si de natura informatica).
 • Nivel de dotare/echipare: prin asigurarea unui potential de gazduire/primire a unor functii si echipamente a caror importanta, calitate si capacitate corespund standardelor/cerintelor europene.
  • institutii de decizie politica, juridica si economica de importanta internationala, nationala sau regionala;
  • institutii nationale si regionale de reputatie internationala/europeana;
  • institutii straine si internationale cu sediu permanent;
  • diverse organizatii cu sucursale, filiale si agentii în strainatate;
  • alte dotari/echipamente: educatie, cercetare stiintifica, sanatate, cultura, comert, servicii comerciale prestate populatiei si agentilor economici, mass-media, sport, agrement, protectie mediu, culte, ordine publica, apararea tarii si siguranta nationala.
 • Învatamântul superior, cu nivel de deservire international, national si local pe tipuri: stiinte umaniste, economice, medicina, tehnic, agronomic, artistic, teologic. Toate institutiile de învatamânt superior, au si colegii cu învatamânt la zi cu durata de 3 ani. Spatiile de învatamânt au si dotarile conexe (cazare, cantine, terenuri de sport, etc.).
  Învatamântul mediu, este concentrat în proportie de 75,0% (din total judet) în zona metropolitana. Învatamântul tehnic de maistri si postliceal de specialitate, este în general concentrat în municipiul Iasi, deoarece dispune de dotarea si echiparea necesara.
 • Ocrotirea sanatatii, cu majoritatea dotarilor concentrate în municipiu, au o raza de deservire mare. Solicitarea, în functie de specialisti, se extinde de la nivelul municipiului, judetului la nivelul întregii Moldove.
 • Dotarile de cultura, arta, cult (administratia ecleziastica) si sport de interes zonal sunt concentrate în aria metropolitana.
 • Activitati financiar-bancare si asigurari, fiind concentrate în marea lor majoritate în municipiul Iasi, devin activitati de interes zonal, ceea ce nu înseamna în realitate un avantaj, dar sporeste forta de atractie spre aceste unitati, implicit spre oras ( Banca Comerciala Româna, Raiffeisen Bank, Banca Româna pentru Dezvoltare, Banc Post, Banca Comerciala Ion Tiriac, Finansbank România, Banca Transilvania, Alpha Bank, ABN, Amro Bank).
 • Alte activitati de interes zonal, cu sedii în municipiul Iasi sunt reprezentate de urmatoarele institutii: Comisariatul militar Iasi, Unitati militare, Judecatoria si Parchetul Iasi, Inspectoratul de Politie al Judetului Iasi, Grupul Judetean de Pompieri, s.a.
 • În preajma municipiului Iasi se face turism de agrement în ariile împadurite de la Paun, Repedea, Bârnova din partea de sud, iar în limita administrativa la Ciric, Breazu, Cetatuia. Traseul DN 24 de la iesirea din municipiul Iasi înspre Pietraria - Poieni - Schitu Duca este considerat ca fiind un traseu deosebit de pitoresc. La fel de apreciata, din punct de vedere peisagistic, este si padurea din comuna Dobrovat.

  Ca principala atractie, padurile, care în afara interesului stiintific au si functii de recreere si agrement, aflate în raza de accesibilitate a municipiului, sunt: Ticau - Brândusa - Cârlig (312 ha.), Breazu - Munteni (71 ha.), Dancu (11 ha.), Valea lui Darie (22 ha.), Mârzesti (110 ha.), Vulturi (21 ha.), Vânatori (198 ha.), Ciric (252,2 ha.), Dorobant (48 ha.), Aroneanu (305 ha.), Uricani (107 ha.), Galata (90 ha.), Paun (2725 ha.), Bârnova - Pietrarie (183 ha.), Poieni (1166 ha.), Vladiceni - Tomesti (80 ha.) si Valea Lupului (118 ha.). Râurile Bahlui, Jijia si Prut aduc un plus de atractivitate, si împreuna cu salba de amenajari piscicole constituie locuri de atractie pentru cei dornici de pescuit.

  Atragatoare sunt si zonele pentru activitati cinegetice (rata salbatica, lisita etc.) În lunca Jijiei si a Prutului, precum si în aria acumularilor de la Ciric, Ezareni, Aroneanu, Tansa, Belcesti, Podu Iloaiei etc. Principalele lacuri cu functie de recreere si agrement, din zona de influenta sunt: Dorobant (70,00 ha.), Aroneanu (23,00 ha.), Ciric I, II, III (30,00 ha.), Ciurbesti (154,00 ha.), Rediu (15,00 ha.) si Ezareni (47,00 ha.). În cadrul municipiului Iasi exista zone de recreere de notorietate nationala: gradinile publice din cartierul Copou, Gradina Botanica, Gradina Expozitiei, Gradina Copou, Scuarul Agronomiei.
  

ZMI